Reconstrucția Ucrainei după război, estimată la 750 de miliarde de dolari
Uniunea Europeană va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după încheierea războiului declanșat de Rusia, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, iar premierul ucrainean, Denis Şmîhal, a estimat costurile acestei reconstrucţii la circa 750 de miliarde de dolari.
Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano.
Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor.
„De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară pentru Ucraina şi vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, a promis preşedinta Comisiei Europene.
Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă.
Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID.
Premierul ucrainean, prezent la conferinţa din Elveţia, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare a ţării sale după invazia rusă, el subliniind că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.
Într-un discurs prin legătură video adresat responsabililor ţărilor aliate Ucrainei şi ai instituţiilor internaţionale reuniţi la Lugano, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că „reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a întregii lumi democratice” şi „contribuţia cea mai importantă pentru pacea în lume”.
La rândul ei, Ursula von der Leyen a mai spus că „obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei”.
„Ei doresc să submineze existenţa fundamentală a Ucrainei ca stat. Nu putem şi nu vom permite să se întâmple acest lucru”, a adăugat ea.
În aceeaşi zi, când Rusia a ocupat şi oraşul Lisiceansk şi aproape a încheiat astfel cucerirea regiunii Lugansk, preşedintele Zelenski a mai susţinut, într-o intervenţie online în faţa studenţilor japonezi ai unei universităţi din Tokyo, că „dacă lasă armele, Ucraina va înceta să mai existe”.
„Ucraina are pământul său şi suveranitatea sa şi noi luptăm pentru pace. Acesta este un paradox al secolului al XXI-lea, acela că dacă lăsăm armele, Ucraina dispare şi încetăm să mai existăm”, a spus Zelenski.
Urmăriți-ne pe Telegram