„Reconstrucția Ucrainei în era Trump 2.0” – lideri politici și reprezentanți ai mediului de afaceri s-au reunit la București pentru a discuta viitorul regiunii

Bucureștiul a fost gazda unei conferințe pe 7 aprilie 2025, dedicată reconstrucției Ucrainei și impactului noii administrații Trump asupra mediului de afaceri european. Evenimentul, intitulat „Reconstrucția Ucrainei în era Trump 2.0: Provocări și oportunități pentru mediul de afaceri european”, a fost organizat de Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina și think tank-ul Diplomacy360, prin platforma Dialog pentru România.
Într-un context geopolitic marcat de incertitudini, la trei ani de la începutul războiului din Ucraina, conferința a reunit oficiali de rang înalt, diplomați și experți pentru a analiza modul în care companiile europene, în special cele românești, pot contribui la procesul de reconstrucție.
Unul dintre momentele-cheie ale conferinței a fost lansarea oficială a Parteneriatului strategic pentru reconstrucția Ucrainei, între Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina și Diplomacy360. Inițiativa vizează integrarea mediului de afaceri și a societății civile în procesele decizionale legate de reconstrucția post-conflict și de repoziționarea Europei într-o nouă ordine globală.
Printre temele abordate s-au numărat evoluția relațiilor transatlantice în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, oportunitățile de investiții în Ucraina, securitatea energetică și întărirea industriei europene de apărare.
Conferința a beneficiat de prezența unor personalități de marcă, printre care E.S. Ștefan-Radu Oprea – Șeful Cancelariei Prim-ministrului, E.S. Ihor Prokopchuk – ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Luminița Odobescu – Consilier Prezidențial, precum și reprezentanți ai ambasadelor Elveției, Coreei de Sud, Japoniei, Greciei, Poloniei și Suediei.
Evenimentul face parte din seria de inițiative promovate prin platforma www.rebuildingukraine.ro, care reunește peste 150 de companii interesate să contribuie activ la reconstrucția Ucrainei. Platforma Dialog pentru România, lansată în ianuarie 2025, susține dialogul dintre autorități și mediul de afaceri pentru adaptarea la noile provocări geopolitice și economice din regiune, potrivit Agerpres.
Detalii: Au luat cuvântul și alte figuri marcante ale administrației și mediului academic românesc:
– E.S. Luminița Odobescu, Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene în cadrul Administrației Prezidențiale
– Carmen Moraru, Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
– Profesor Dr. Gen. (r) Teodor Frunzeti, Consilier în cadrul Departamentului Securității Naționale al Administrației Prezidențiale,
– Profesor Dr. Dan Dungaciu, inițiator al platformei Dialog pentru România
În cadrul primei sesiuni au participat ambasadorii:
– E.S. Massimo BAGGI – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Confederației Elvețiene în România
– E.S. RIM Kap-soo – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea în România
– E.S. KATAE Takashi – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România
– E.S. Evangelia GRAMMATIKA – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Elene în România
– E.S. PaweÅ‚ SOLOCH – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în România
– E.S. Anna HALLERMAN – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în România
Iar cea de-a doua sesiune:
– Valentin PREDA – Președinte – Diplomacy360
– Contraamiral Marcel NECULAE – Locțiitor – Forțele Navale Române
– Ionela CUCIUREANU – Consilier al Ministrului – Ministerul Energiei
– Lt. Col. Vincent LUSSIER – Atașat al Apărării al Ambasadei Canadei în România
– Claudiu-Marian VRÄ‚NESCU – Consilier Superior – Departamentul Industriei Naționale de Apărare – Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
– Ciprian PÃLTINEANU – Director General – INSPET SA