Regiunea Cernăuți: A intrat în reparații un drum ce duce spre frontiera cu România
Regiunea Cernăuți: A intrat în reparații un drum ce duce spre frontiera cu România. În localitatea Șepit, fostul raion Vijnița, se efectuiază lucrări de reparații la un drum și mai multe poduri. Satul se află în apropiere de frontiera cu România, astfel încât aici este planificată deschiderea unui punct de trecere. Lucrările de reparații se desfășoară în centrul satului, unde se află o școala și un cămin cultural. La câțiva kilometri este situat satul românesc Izvoarele Sucevei.
Până în 2010, aici a funcționat un punct de control pietonal. Când România a aderat la Uniunea Europeană, punctul de trecere a fost închis din cauza nerespectării standardelor, potrivit Suspilne Cernivtsi.
Maria Șevciuchevici din satul Șepit: ”Veau să-mi văd mătușa. Am văzut-o foarte demult, când era trecerea pietonală. Ea venea aici, o dată pe săptămână. Nici nu-mi amintesc câți ani în urmă… Odată ne-am dus s-o vedem de ziua ei. Mama mea a vrut s-o vadă și am trecut pe la Porubna… Dacă strigăm mai tare aici, atunci ne auezea de acolo.”
Svelana Prilipcea din satul Șepit: ”Ultima oară am fost acolo, la Izvoare, prin 2003… Era cu mult mai simplu în anei ani, parcă mai aproape. La noi și comerțul era mai mare, se organiza un târg. Oamenii de acolo veneau la noi să cumpre, gospodarii de aici aveau venituri mai mari.
În urmă cu doi ani, Aministrația regională de stat Cernăuți a participat la un proiect de grant, conform căruia România, ca stat membru al Uniunii Europene, a alocat 2 milioane de euro pentru refacerea drumului de acces spre punctul de control Șepit – Izvoarele Sucevei, potrivit șefului adjunct al Servicului regional al drumurilor, Andrii Melniciuk.
Potrivit contractului, aici urmează să fie construit 2 km al drumului de acces cu două poduri. Deoarece drumul de munte este foarte îngust, în prezent este lărgit și se construiesc ziduri de sprijin pe versanții munților, afirmă reprezentantul firmei de construcții ”PBS”, Iurii Pobigușko.
Clădirea în care urmează să funcționeze sistemul de acces este foarte veche. Aici se află mai mulți paznici. Potrivit primarului, Valerii Polianciuk, acum mai mulți săteni și-au dat terenurile pentru construirea punctului de control.
Primarul comunei Seleatin, la care a fost comasată localitatea Șepit, Valerii Polieanciuk, afirmă că terenul pentru construcția punctului de control a fost repartizat cu acordul proprietarilor, al oamenilor din localitate. ”Vom avea un drum asfaltat în sat, iluminare stradală, trotuare. Va fi un punct de trecere – o fereastră deschisă spre Europa, se va dezvolta econimia și viața oamenilor”, a declrat primarul comunei.
Costul total al reparației drumului – 180 de milioane de grivne, România va finanța o parte, restul 100 de milioane, în condițiile cofinanțării, vor fi alocate de la bugetul de stat, afirmă șeful adjunct al Direcției Regionale de Drumuri, Andrii Melniciuk. ”La această etapă suntem finanțați din fonduri de grant. Sperăm că în anul în curs va fi asigurată cofinanțarea, dar după cum vedeți, război în țară, nimeni nu știe ce va fin în continuare. În propunerle noastre pentru anul 2023 a fost indicat acest tronson de drum pentru finalizarea lucrărilor, întrucât este un drum de acces spre punctul de control”, a declarant Melniciuk.
Potrivit șefulului adjunct al Direcției Regionale de Drumuri, în cazul în care banii nu vor fi alocați anul acesta, reparația drumului va continua și în 2024. Totodată, în răspunsul Administrației militare regionale la solicitarea audiovizualului public se precizează ”în prezent nu există informații cu privire la finanțarea construcției punctului de control din Șepit”.
Urmăriți-ne pe Telegram