Regiunea Cernăuți: Medicii fără frontiere evacuează oameni din regiunile afectate de război
În cadrul unui proiect comun al Ministerului Sănătății din Ucraina, organizației umanitare internaționale “Medici fără frontiere” și operatorului național de transport feroviar “Ukrzaliznytsia”, în martie anul trecut, a fost lansat în prima cursă a unui nou tren-spital, format din mai multe vagoane, inclusiv un vagon de terapie intensive, informează audiovizualul public Suspilne Cernivtsi.
Albina Jarkova, coordonatoarea proiectului ”Medici fără frontiere”: ”Vagoanele noastre au fost reamenajate, fiind oferite de Ukrzaliznîțea, iar tot ceea ce a fost reconfigurat în interior a fost făcut cu ajutorul organizației noastre ”Medici fără frontiere”, atât paturile, cât și echipamentele medicale și tot ceea ce pacientul necesită în timpul călătoriei. Este o muncă obositoare, deoarece plecăm din Lviv și călătoria durează cel puțin două zile, dacă este o călătorie atât de lungă ca astăzi, atunci este aproape 36 de ore. Aceasta este deja a 94-a călătorie a noastră, dar ne-am obișnuit… Aceasta este a șasea călătorie spre Cernăuți.
Pacienții noștri de astăzi sunt din regiunea Donețk, i-am evacuat din Pokrovsk, dar ei au fost aduși din diferite orașe care se află sub controlul Ucrainei astăzi. Cei care se află în stare gravă, în mare parte sunt persoane în vârstă. Aceștia au petrecut mult timp lângă linia frontului, deci probabil și-au înrăutățit starea de sănătate. Se întâmplă să avem pacienți care apar în listele noastre, dar se retrag în ultimul moment, apoi se reînscriu, apoi se retrag din nou, dar totuși merg la a 3-a, a 4-a vizită.
Se întâmplă deseori, aproape în fiecare călătorie o persoană se retrage. Îi înțelegem că este greu să ia o astfel de decizie, aceștia sunt persoane în vârstă care nu știu ce-i așteaptă, este greu să-ți părăsești locul de baștină, să mergi la oameni necunoscuți, într-o situație necunoscută. Pacienții sunt aduși la Pokrovsk, noi îi preluăm și apoi ne îndreptăm spre vest, în diferite regiuni ale Ucraieni. Astăzi am ajuns la Cernăuți.
Călătoria durează 28 de ore, suntem o echipă de 15 persoane, dar am lăsat o parte din pacienți la Lviv, unde am lăsat și o parte din echipa noastră, pentru că este obositor nu doar pentru pacienți, ci și pentru echipa medicală. Sunt două vagoane pentru pacienții cu o stare de sănătate medie, aici sunt paturi medicale, unde putem efectua toate aceste proceduri medicale, injecții, difuzii. În fiecare vagon sunt doi reprezentanți ai personalului medical de nivel mediu, iar noi avem un medic pentru pacienții cu o stare de sănătate medie și un medic anestezist în vagonul de terapie intensivă. De asemenea, avem și un medic și o asistentă medicală din străinătate.. Își împărtășesc experiența de lucru în condiții extreme pe care le-au dobândit în alte țări, deoarece organizația există de 50 de ani.
Avem un depozit mic, unde sunt păstrate medicamente, echipamente medicale. În plus, avem butelii de oxigen care ne permit să menținem un nivel de oxigenare adecvat în situații de resuscitare, putem asigura o intervenție medicală adecvată pentru pacienții aflați în stare critică. În vagon avem pompe de perfuzie, defibrilator și echipamente necesare pentru administrarea de medicamente. Am avut trei pacienți care au fost transportați la Lviv și au avut nevoie de o monitorizare intensivă, deși nu au necesitat ventilare mecanică.
Este normal să te simți obosit în acest ritm. Este greu să lucrezi în astfel de condiții, dar satisfacția de a ajuta oamenii este ceva care compensează acest lucru. Cred că merită efortul. Înțelegem că pentru acești pacienți ar fi mai bine să fie în condiții mai sigure. Vagonul nostru poate fi un vagon obișnuit de pasageri, unde pot fi rudele despre care am vorbit, precum și pacienți într-o stare ușoară, care au boli cronice și necesită tratament pe o perioadă lungă de timp.
Sunt medic și m-am aliniat echipei la începutul războiului. Am văzut un anunț despre acest proiect, că erau necesari medici, am trimis CV-ul meu și am primit acest loc de muncă. Proiectul a început pe 31 martie anul trecut, acum aproape un an”.
Urmăriți-ne pe Telegram