Renunțarea la statutul de „Apt Limitat” în Ucraina: Ce înseamnă aceasta
Legislația Ucrainei privind serviciul militar a suferit modificări semnificative, categoria de „apt limitat” fiind eliminată. Astfel, acum există doar două categorii de aptitudine militară: „apt” și „neapt”.
Conform noilor reglementări, cetățenii care au fost anterior clasificați ca „apt limitat” pentru serviciul militar, trebuie să treacă din nou prin examenul medical în termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
Prin urmare, pe baza rezultatelor examenului medical, precum și luând în considerare nivelul de educație al persoanei, calitățile personale, tipul de activitate și specializare, comisia de recrutare poate lua una din următoarele decizii: „apt” sau „neapt” pentru serviciul militar.
Militarii recunoscuți anterior ca fiind “apt limitat” sau “inapți” pentru serviciul militar, cu revizuirea la intervale de 6-12 luni de la intrarea în serviciu sub comanda comandantului corespunzător, vor primi remunerație financiară (fără a lua în considerare bonusul suplimentar) conform ultimei funcții ocupate în întregime.
După o perioadă de peste două luni în serviciu și până la data finalizării serviciului militar, acești militari vor primi lunar un salariu conform gradului militar, un bonus pentru vechime și un bonus suplimentar în valoare de 20.100 de grivne.
Ce a precedat această schimbare?
– Pe 21 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat în a doua lectură și în ansamblu proiectul de lege privind asigurarea drepturilor militarilor și polițiștilor la protecția socială.
– Acesta prevede posibilitatea de a fi în concediu medical timp de până la 12 luni (inclusiv în străinătate) fără a fi necesar un nou examen medical, posibilitatea de concediere a militarilor pentru îngrijirea unui copil bolnav sub vârsta de 14 ani și concedii pentru militari în caz de naștere a unui copil sau după o vătămare.
– Unii deputați au remarcat că în proiectul de lege există dispoziții contradictorii cu privire la interzicerea militarilor de a utiliza anumite rețele sociale, în special de a posta informații sensibile online.
– Ulterior, Comitetul Parlamentar pentru Securitate Națională, Apărare și Informații a eliminat din document prevederile care limitau libertatea de exprimare a militarilor.
Urmăriți-ne pe Telegram