Republica Moldova gata să asigure furnizarea de energie electrică în Ucraina
„Pentru realizarea acestui proiect, părțile vor căuta soluții pentru a face infrastructura de gaz comercial viabilă”, au declarat miniștrii.
Miniștrii de externe au subliniat că cele trei state împărtășesc viziuni și preocupări similare privind situația de securitate din Europa în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, ei și-au exprimat angajamentul față de un viitor comun european, democratic, pașnic și prosper.
– Miniștrii au promis să intensifice dialogul politic și cooperarea în domeniile securității și apărării, comerțului, energiei, infrastructurii, educației, precum și al comunicărilor strategice și combaterii dezinformării.
– Au reafirmat angajamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Republicii Moldova, în limitele frontierelor lor recunoscute internațional.
– Moldova și România și-au reiterat sprijinul pentru „formula de pace” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, salutând eforturile de a atinge o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina și de a consolida securitatea globală, bazându-se pe rezultatele Primului Summit Global pentru Pace.
Părțile au subliniat importanța dezvoltării conexiunilor electrice regionale și au promis să colaboreze pentru a crește capacitatea de transport a traseului de gaz Trans-Balcanic ca parte a coridorului vertical de gaze.
Miniștrii au exprimat disponibilitatea de a lucra pentru creșterea eficienței și volumului tranzitului de mărfuri, în special a produselor agricole, din (spre) Ucraina prin Moldova și România către porturile dunărene, acordând prioritate rețelelor feroviare „Drumurile Solidarității”.
Urmăriți-ne pe Telegram