Resuscitarea limbii ”moldovenești” în Ucraina – comunicat, asociația „Basarabia” din regiunea Odesa

Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a emis un comunicat oficial în care denunță încercările autorităților ucrainene de a perpetua utilizarea termenului „limbă moldovenească”, separat de limba română. Documentul, publicat astăzi, 19 martie 2025, vine ca răspuns la adresa oficială primită din partea Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință (DESS), în care instituția ucraineană invocă lacunele legislative existente pentru a justifica utilizarea în continuare a acestei denumiri.
Comunicatul subliniază că, în ciuda unor declarații oficiale și a unei „hotărâri de protocol” a Guvernului Ucrainei din octombrie 2023 privind înlocuirea termenului „limbă moldovenească” cu „limbă română”, autoritățile ucrainene continuă să tergiverseze implementarea acestor măsuri, folosind argumente bazate pe datele recensământului din 2001 și pe situația din Republica Moldova.
Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a lansat un apel către autoritățile din Ucraina, România și Republica Moldova pentru elaborarea unui document interstatal comun care să interzică utilizarea termenului de „limbă moldovenească”.
Potrivit unui comunicat publicat pe rețelele sociale, organizația consideră că această denumire reprezintă „o reminiscență a regimului comunist” și a fost folosită ca „principal instrument de deromânizare a elementului etnic românesc din URSS”.
„Nu a fost, nu este și nu poate fi suficient să te consolezi cu un efemer cuvânt de onoare al demnitarilor de stat din Ucraina – care se schimbă de la unele alegeri la altele”, se arată în comunicatul Asociației.
Reprezentanții comunității românești din regiunea Odesa subliniază că utilizarea termenului de „limbă moldovenească” alături de crearea, acum un secol, a RASS Moldovenești în componența RSS Ucrainene „au dus la extirparea galopantă a elementului național românesc” atât din stânga Nistrului, cât și din teritoriile românești anexate de URSS în urma pactului Molotov-Ribbentrop.
Asociația face apel și la societatea civilă și la clasa politică din cele trei state pentru a susține această inițiativă, considerată „un demers legitim” de protejare a identității lingvistice și culturale românești.
COMUNICAT OFICIAL
RESUSCITAREA LIMBII ”MOLDOVENEȘTI” ÎN UCRAINA –
”NIMENI NU-I UITAT, NIMIC NU SE UITĂ…”
În răspunsul nr. 1410/12-09/25 din 17.03.2025 al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință (DESS) la scrisoarea deschisă a Asociației „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa din 26.02.2025 (nota de protest cu privire la tentativa de resuscitare a termenului „limbă moldovenească” în cadrul unei mese rotunde în format online, organizat de instituția guvernamentală ucraineană în cauză, https://www.facebook.com/share/p/1Xfo2gb9uv/ ), instituția de resort a Guvernului Ucrainei se prevalează de lacunele existente în legislația ucraineană la acest moment, în ce privește excluderea din uzul public din Ucraina a termenului „limbă moldovenească”.
Astfel, în scrisoarea menționată Ihor Lossovskîi, vicepreședinte al DESS, la întrebarea Asociației ”Basarabia”, dacă instituția pe care acesta o reprezintă împărtășește poziția președintelui Consiliului organizațiilor obștești ale minorităților (comunităților) naționale de pe lângă DESS (Oleksandr Hara), privind existența în Ucraina a „limbii moldovenești”, separată de limba română, acesta a răspuns:
”(…) poziția DESS se bazează pe principiile expuse în Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, ratificată prin legea Ucrainei nr. 703/97-VR din 9 decembrie 1997”.
În continuare, în răspunsul său, DESS – instituția guvernamentală ucraineană abilitată cu prerogative de monitorizare și asigurare a protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina face trimitere la o serie de prevederi legislative din actele normative ucrainene în vigoare, dar și la ”hotărârea de protocol” a Guvernului Ucrainei din 18 octombrie 2023 (din cadrul primei ședințe comune a guvernelor Ucrainei și României, la Kiev) privind efectuarea unei ”analize a actelor legislative și normativ-juridice, privind înlocuirea termenului ”limbă moldovenească” cu ”limbă română”.
DESS menționează că în relațiile cu organele de stat ale României și Republicii Moldova oficial este folosit termenul unic – ”limba română”.
Totodată, suntem informați că ”DESS, în conformitate cu normele legislative, nu poate obliga persoanele care aparțin la minoritatea (comunitatea) națională moldovenească din Ucraina să nu-și numească limba maternă drept ”moldovenească”, dacă aceștia consideră astfel”.
În cuprinsul scrisorii, într-un mod de abordare caracteristic Ucrainei post-sovietice DESS ține să ne aducă la cunoștință atât date din unicul recensământ general al populației din Ucraina din 2001 cu privire la ponderea recunoașterii ”limbii moldovenești” ca limbă maternă pentru minoritatea moldovenească din Ucraina, precum și datele recentului recensământ al populației din Republica Moldova, conform căruia 77,2% din populația Republicii Moldova se identifică a fi de naționalitate „moldoveni”, 49,2% recunosc drept limbă maternă limba ”moldovenească” și doar 31,3% recunosc limba maternă cu denumirea ”limbă română”.
Prin urmare, având în vedere inexistența vreunui acord interstatal româno-ucrainean cu privire la renunțarea oficială și definitivă la folosirea de către Ucraina a termenului ”limbă moldovenească” în folosul ”limbii române”, considerăm că această epopee, bazată pe procedee pur declarative va dura decenii de-acum înainte, dacă Ucraina nu va face de maximă urgență schimbările de rigoare în propria legislație.
Altfel spus – nu a fost, nu este și nu poate fi suficient să te consolezi cu un efemer ”cuvânt de onoare” al demnitarilor de stat din Ucraina – care se schimbă de la unele alegeri la altele, în problema dezicerii acestui stat post-sovietic de la folosirea unui instrument de deromânizare și de asimilare a românilor din Ucraina, cum este ”limba moldovenească”!
Să nu uităm că această născocire a politrucilor bolșevici din URSS, alături de o altă monstruozitate geopolitică – formarea, acum 100 de ani a RASS Moldovenești din componența RSS Ucrainene – au dus la extirparea galopantă a elementului național românesc nu numai din stânga Nistrului, ci și ulterior – în spațiul pentru care au fost fabricate – în toate teritoriile românești anexate de URSS de la Regatul României, urmare a protocolului secret la pactul Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939!
În acest context, suntem siguri că tergiversarea procedurii de instituire în Ucraina a Zilei Limbii Române la 31 august are legătură directă cu ”trecerea în rezervă” a problematicii ”limbii moldovenești” în Ucraina, iar o altă explicație pur și simplu nu poate exista, din momentul în care această inițiativă a Asociației ”Basarabia” a fost susținută în unanimitate de mediul asociativ românesc din Ucraina consultat în mod public în ianuarie-februarie 2024, precum s-a bucurat chiar de sprijinul DESS, care a recomandat Guvernului și Președintelui Ucrainei să instituie această sărbătoare, în reciprocitate cu adoptarea Legii nr. 213/2018 de instituire la 9 noiembrie a Zilei Limbii Ucrainene în România.
Asociația ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa face apel către Guvernele Ucrainei, al României și al Republicii Moldova de a elabora un document interstatal comun, asumat de toate părțile, prin care reminiscența regimului comunist din RSS Moldovenească și RSS Ucraineană, principalul instrument de deromânizare a elementului etnic românesc din URSS – așa-zisa ”limbă moldovenească” să devină istorie, prin interzicerea la nivel legislativ de a folosi și promova această denumire artificială a limbii române în Republica Moldova și Ucraina. Nu în ultimul rând apelăm la societatea civilă și la mediul politic din cele trei state, în vederea susținerii demersului nostru legitim.
Colegiul Asociației ”Basarabia”
19.03.2025
* * * * *
ANEXĂ:
Unicul ”document” existent, remis asociațiilor românești din Ucraina, cu privire la renunțarea Ucrainei la folosirea termenului ”limbă moldovenească” în folosul ”limbii române” este un EXTRAS din Procesul verbal nr. 115 al ședinței Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 18 octombrie 2023.
În spațiul public ”hotărârea istorică” (dar pur formală) a Guvernului Ucrainei nu a fost anunțată de vreun oficial ucrainean, ci de primul-ministru al României, Marcel Ciolacu, după prima și unica (până la această dată) ședință comună a guvernelor Ucrainei și României de la Kiev din 18.10.2023. Mai mult – din textul ”hotărârii” rezultă clar că este vorba strict de folosirea exclusiv a termenul ”limbă română” ÎN RELAȚIILE autorităților ucrainene CU REPUBLICA MOLDOVA, nu neapărat în spațiul public intern, din Ucraina…
”Stema Ucrainei
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei
Extras din Procesul verbal nr. 115 al ședinței Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 18 octombrie 2023
- Cu privire la măsurile de asigurare a implementării hotărârii Republicii Moldova privind recunoașterea limbii române ca limbă de stat a acesteia
Luând în considerare adoptarea, la 16 martie 2023, de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind schimbarea în toate actele normative ale țării a termenului ”limbă moldovenească” cu termenul ”limbă română”, în special în art. 13 ”Limba de stat, funcționarea altor limbi” din Constituția Republicii Moldova, organele puterii executive ale Ucrainei, în relațiile cu Republica Moldova, să folosească exclusiv termenul ”limbă română”.
A se recomanda organelor de stat ale Ucrainei, în activitatea acestora să ia act de hotărârea menționată. MAE să asigure, în limitele competenței, coordonarea activității unor asemenea organe, cu scopul de a asigura executarea acestei hotărâri.
MAE, împreună cu Ministerul Educației și Științei, Ministerul Culturii și Politicilor Informaționale, Ministerul Justiției și Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință să efectueze o analiză a legislației Ucrainei și să înainteze spre adoptare de către Cabinetul de Miniștri propunerile privind folosirea în Ucraina a termenului ”limbă română” în locul termenului ”limbă moldovenească”.
Prim-Ministrul Ucrainei Denis Șmîhal
Ștampilă: ”Secretariatul Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Departamentul de organizare a ședințelor Cabinetului de Miniștri al Ucrainei”
Urmăriți-ne pe Telegram