Reușite în procesul de studii pe vreme de război
Anuța Șiman, profesoară de limba și literatura română de la liceul “Vasile Marina” din Apșa de Mijloc, comuna Slatina, ne-a vorbit cu emoții și mândrie despre reușitele discipolilor dumneaei.
După un atac aerian, care a adunat în adăposturi o ţară întreagă, ieri, miercuri, 16 noiembrie s-a reușit să se organizeze, totuși, o lecție deschisă la literatura română.
În ciuda frigului și lipsei curentului electric, elevii claselor a noua au fost la înălţime la lecţia-competiţie pe tema: “Nuvela realist-psihologică în literatura română”.
Cele două echipe, întitulate sugestiv-Inimi înflăcărate şi Frăţia, au demonstrat prin elanul tineresc dorinţa de-a studia în profunzime operele marilor clasici români-Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale.
După o analiză profundă a nuvelelor,caracterizarea petsonajelor principale,incadratea operelor în gen şi curent literar, copiii au ajuns la concluzia :Fericirea nu depinde de numărul bancnotelor,ce le ai în buzunar!,Sfaturile părinteşti sunt binevenite oricãnd,pentru că ei au în spate mai multă experienţă de viață!, Familia și valorile familiei sunt cel mai important fundament pe care se ctitorește societatea.
Munca copiilor a fost apreciată cu note mari şi gratulată cu diplome de către juriul ,format din profesorii-lingvişti.
Vorbind prin analogie despre război-războiul psihologic din sufletul lui Stavrache Georgescu din nuvela „În vreme de război”, de Ion Luca Caragiale. şi războiul din Ucraina,copiii au adresat mesaje emoţionante de pace şi susţinere copiiilor din ţara noastră. Le mulţumesc concursanților pentru efort. Avem copii minunaţi!,- conchide Anuța Șiman, profesoare de la liceul Vasile Marina din Apșa de MIjloc.
Urmăriți-ne pe Telegram