România, lăudată în Parlamentul de la Kiev pentru ajutorul dat în criza exporturilor de cereale
Comitetul pentru politică agrară și funciară al Radei Supreme de la Kiev (Parlament ucrainean unicameral) a menționat rolul României în extinderea rutelor alternative de export pentru producția agrară ucraineană și a mulțumit oficial Bucureștiului pentru toate eforturile depuse.
Potrivit unui comunicat de presă publicat pe website-ul Parlamentului Ucrainei, România este unul dintre cele mai importante state-partenere din punct de vedere strategic în domeniul agrar.
România „minimizează riscul foametei globale”
„În urma blocării de către Rusia a porturilor, România a luat asupra sa o parte din capacitățile de export a cerealelor ucrainene, cât și o responsabilitate suplimentară privind securitatea alimentară a lumii”, subliniază reprezentanții Comitetului pentru politică agrară și funciară al Radei Supreme.
Parlamentarii ucraineni consideră că România a luat toate măsurile posibile pentru creșterea volumului de transporturi cu cereale ucrainene prin teritoriul său, „minimizând riscul foametei globale”.
Sunt amintite căile de export pentru cerealele ucrainene și eforturile depuse de România. „Producția agricolă ucraineană tranzitează teritoriul român pe mare, pe Dunăre, pe rute auto și pe cale ferată”, potrivit comunicatului de presă.
Portul Constanță înlocuiește porturile ucrainene
Este menționat și portul românesc Constanța, care este folosit începând cu luna aprilie ca o rută logistică de alternativă, ocolind porturile maritime blocate de Rusia.
„Prima navă cu 71 de mii de tone de porumb ucrainean a fost transbordată la 29 aprilie în portul Constanța pe o navă de clasa Panamax pentru a ajunge la un destinatar dintr-un stat terț. Din iulie, portul Constanța folosește o macara plutitoare pentru a încărca produsele agricole care sosesc pe șlepuri din Ucraina pe Dunăre”, potrivit Comitetului de profil al Parlamentului Ucrainei.
În portul Constanța au fost transbordate de la începutul invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei peste 1,3 milioane de tone de cereale din Ucraina. 360 de mii de tone de cereale sunt păstrate în silozurile portului și vor fi exportate în viitorul apropiat.
Citește continuare știrii pe Libertatea.
Urmăriți-ne pe Telegram