Românii din Cernăuți nu-și uită istoria, nici martirii neamului… (VIDEO)
Victimele regimului stalinist, deportate în gulagurile siberiene în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost comemorate în data de 13 iunie de românii din regiunea Cernăuţi. Evenimentul a fost organizat de Societatea represiunilor staliniste “Golgota” din Ucraina, condusă de Vasile Rauț. Rudele victimelor care au supravieţuit acelor vremuri cumplite, oficiali şi invitaţi speciali au urmărit un film documentar despre deportările în masă ale românilor din nordul Bucovinei şi au vorbit despre ororile puse la cale de sovietici, care au lăsat o rană adâncă în istoria poporului român.
Elena Nandriș, comuna Mahala, regiunea Cernăuți: „Au fost oameni gospodari, oameni care aveau câmpuri, care munceau, oameni muncitori, oameni care vorbeau limba română, eram o comunitate română aşa cum suntem şi acum. Durerea a fost straşnică atunci, durerea este şi acum”.
Alexandra Jar, 84 de ani, satul Mihoreni, regiunea Cernăuți: „Mâncau şoareci, frunze de pe copaci, acelea au fost chinuri… Noi care suntem în viaţă avem datoria să spunem o rugăciune, în amintirea chinurilor lor grele şi să-l rugăm pe Dumnezeu să nu se mai repete aceste greutăţi.”
Doar în primul val de deportări, peste 600 de persoane din comuna Mahala, regiunea Cernăuți, au fost ridicate și duse cu forţa în Siberia. Mii de români din satele Bucovinei au cunoscut drumul înstrăinării. Mulți, foarte mulți au fost deportați, însă prea puţini au reuşit să se întoarcă acasă.
ZINOVIE NOVIȚCHI victimă a deportărilor: „Acolo m-am născut. Unii au murit, unii au îngheţat.”
LAURENȚIU CIOCAN consul, Consulatul general al României la Cernăuți: „Comemorarea victimelor deportărilor în masă din anul 1941 reprezintă o amintire importantă pentru umanitate, dar este în acelaşi timp şi o avertizare pentru noi toţi că nu tolerăm ura, şantajul şi barbarismul împotriva oamenilor.”
În acest an, se împlinesc 82 de ani de la primele deportări staniliste.