Rusia nu mai acceptă exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră
Rusia nu acceptă prelungirea acordului privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.
Rusia a anunțat pe 17 iulie că a suspendat aplicarea acordului încheiat vara trecută prin care cerealele putea să circule în siguranță din porturile Ucrainei, pe Marea Neagră, către țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde foamea este o amenințare din ce în ce mai mare și prețurile ridicate la alimente au împins mai mulți oameni în sărăcie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat suspendarea acordului într-o conferință telefonică cu reporterii, adăugând că Rusia va reveni la acord după ce cererile sale vor fi îndeplinite. El nu a oferit detalii, dar Moscova s-a plâns adesea că încă întâmpină obstacole în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, deși acestea nu intrau direct sub sancțiunile aplicate de Occident. Peskov a spus că Rusia va reveni la acord „de îndată ce partea rusă a acordurilor va fi îndeplinită”. El nu a detaliat.
Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră permite trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente, prin coridorul Mării Negre.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că i-a trimis lui Putin o scrisoare săptămâna trecută cu o propunere de a menține acordul operațional. Guterres s-a oferit să reconnecteze o subsidiară a Băncii Agricole a Rusiei (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT în schimbul prelungirii acordului de către Rusia, a informat Reuters.
Președintele turc Tayyip Erdoğan, care a contribuit la încheierea acordului inițial în iulie 2022, a susținut pe 14 iulie că el și Putin sunt de acord că ar trebui prelungit. Kremlinul a intervenit rapid spunând că nu a ajuns la un astfel de acord.
Rusia a amenințat în trecut că se va retrage din acord, revenind în ultimul moment și cerând concesii mai mari. Putin s-a plâns, de asemenea, că cea mai mare parte a cerealelor din acord merge către națiunile bogate și nu către cele mai nevoiașe. În realitate, Black Sea Grain Initiative mărește oferta totală de cereale pe piețele globale, reducând prețurile și ajutând astfel națiunile mai sărace.