S-a ofilit un crin îngândurat… S-a stins din viață scriitorul Ilie Tudor Zegrea din nordul Bucovinei
Încă o veste tristă a cuprins întreaga suflare românească: azi, 24 octombrie 2022, după o grea suferință, s-a stins din viață scriitorul Ilie Tudor Zegrea din Cernăuți – poetul, eseistul, publicistul, traducătorul, care va rămâne în istoria literaturii române ca un „Crin îngândurat”, după culegerea s-a de poezii apărută la Ujgorod în anul 1986.
Este unul dintre titlurile care îl caracterizează pe poet ca mereu gânditor la ceea ce se întâmplă în jurul său cu cele mai importante valori ale neamului nostru, pe aceste plaiuri mioritice pe care nu le-a părăsit până la ultima suflare și după aceasta va odihni în țărâna ei cu dulcea sevă cântată în opera sa lirică și evocată în publicistica radiofonică pe care a practicat-o zeci de ani. Dar Ilie T. Zegrea nu doar stă îngândurat. Mai întâi el este „Navigator în septembrie”, (Chișinău, 1983) plutind pe aripile timpului, însă de fiecare dată revenind acolo de unde a pornit, la „Timpul ierbilor” (Ujgorod, 1977), de acasă, la baștină, acolo unde toate lucrurile sunt sfinte pentru fiecare om și unde își va dormi somnul de veci.
Continuând o activitate literară fructuoasă, Ilie Zegrea este un poet modern, dând poeziei sale un suflu specific, deseori desprins de ceea ce se scrie la Cernăuți, prin imaginația sa unică asupra unor filosofii ale vieții, dar rămânând în același timp și acolo, în simplitatea țăranului român care a hrănit țara.
Ilie T. Zegrea nu rămâne pe parcursul vieții doar un rob al scrisului. El desfășoară o activitate amplă în cadrul mișcării de renaștere națională și culturală a românilor din regiunea Cernăuți. La începutul anilor ’90 se află în primul rând al fondatorilor Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, în 1999-2000 fiind și președinte al celei mai importante Societăți culturale românești din vechea capitală a Bucovinei. În 1996 înființează și este ales președinte al Societății scriitorilor români din Cernăuți, editând pe post de redactor-șef și revista de literatură și artă „Septentrion literar”. A organizat mai multe ediții ale Festivalului Eminescian Internațional de poezie „Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi…”, organizează mai mulți ani la rând concursuri de poezie eminesciană, desfășoară alte activități literare în școlile românești din regiune, „mese rotunde” privind statutul limbii române în nordul Bucovinei.
Ilie Zegrea este distins cu Premiul „George Bacovia” al rev. „Ateneu”, Premiul „Mihai Eminescu” (Bihor), Premiul U.S. din Moldova, Marele Premiu „Nichita Stănescu” al serilor de poezie de la Desești, Maramureș, Premiul Literar „Paul Celan” (Cernăuți) ș.a.
Ilie T.Zegrea s-a născut la data de 3 iunie 1949 în Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii din Tereblecea, a absolvit facultatea de Filologie a Universității de stat din Cernăuți, secția limba și literatura română. A fost angajat al ziarului „Zorile Bucovinei”, redactor și șef de redacție la Compania de Stat pentru televiziune și radiodifuziune din Cernăuți, realizator a sute de emisiuni în limba română.
Prezidiul Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, membrii Societății, sunt profund îndurerați de stingerea din viață a poetului Ilie Tudor Zegrea și exprimă condoleanțe familiei, rudelor și prietenilor scriitorului.
Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa, printre stelele de pe bolta literaturii române.
Urmăriți-ne pe Telegram