Se menține tradiția încondeierii ouălor și în vechile așezări românești din nordul Bucovinei (FOTO)
Încondeierea sau închistrirea ouălor este unul dintre cele mai vechi și mai răspândite meșteșuguri în nordul Bucovinei, practicat în Postul Mare a Învierii Domnului.
Tehnica ornamentală este variată şi diferă de la o zonă la alta. Ouăle închistrite sunt cele lucrate cu chișița pe ceară, în timp ce ouăle încondeiate se lucrează calde, prin uscarea rapidă a tușului, cu pensula și penița.
Ouăle sunt încondeiate în trei-patru culori, de obicei, ţinând cont şi de simbolul fiecărei culori în parte: roşu (soare, foc, dragoste), negru (eternitate, statornicie), galben (lumină, bogăţia recoltelor, tinereţe), verde (forţa naturii, rodnicie, speranţă, prospeţime), albastru (sănătate, seninul cerului), violet (răbdare, încredere, dreptate).
Zilele acestea în preajma marii sărbători a Învierii Domnului la Biserica Icoana Maicii Domnului „Semnul” din comuna Ostrița s-a desfășurat un atelier de încondeiere a ouălor de Paști. La care au participat discipolii școlii duminicale care funcționează pe lângă sfântul locaș.
Micuții ghidați de preoteasa Natalia Iutiș, meșterița în încondeierea ouălor Cristina Dobreansca și voluntara Daniela Struț au învățat cum se lucrează cu ceara și pensula de încondeiere, ce culori sunt tipice zonei și ce înseamnă fiecare ornament tradițional care este trecut pe oul de Paști.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram