Se va crea un model 3D al Castelului Ujgorod: Muzeul de Istorie a Transcarpatiei s-a alăturat unui proiect internațional

Proiectul internațional „Soluții digitale pentru obiectivele de patrimoniu din Sabinov și Ujgorod” a fost prezentat pe 3 martie în centrul regional al Transcarpatiei. Pe parcursul unui an, vor fi create modele 3D ale Castelului Ujgorod, precum și ale unor biserici, ziduri, turnuri și clopotnițe din orașul slovac Sabinov.
Potrivit directoarei Muzeului de Istorie a Transcarpatiei „Tivadar Lehoczky”, Olga Șumovska, lucrările principale de fotografiere și scanare a obiectivului sunt planificate pentru perioada mai-iulie.
„Scanarea 3D va contribui la conservarea monumentului arhitectural. Toate încăperile scanate vor fi incluse în fondul unic al muzeului. Acest lucru este deosebit de important pentru păstrarea și restaurarea ulterioară a clădirii castelului”, a declarat Olga Șumovska.
Primarul orașului Sabinov, Michal Repaský, a menționat că în orașul său vor fi digitalizate două biserici – cea romano-catolică și cea evanghelică, precum și zidurile, turnurile și clopotnița.
„Din partea orașului Sabinov și a orașului Ujgorod, vreau să spun că acest proiect și acest eveniment sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne vom strădui să conservăm patrimoniul nostru istoric și cultural, astfel încât să-l putem transmite generațiilor viitoare”, a adăugat Michal Repaský.
La proiect participă reprezentanți ai Muzeului de Istorie a Transcarpatiei, ai orașului Sabinov din Slovacia, precum și ai organizației neguvernamentale „Asociația Managerilor de Proiecte «Jadro»”.
Potrivit reprezentantului ONG-ului, Oleksandr Koval, durata acestui proiect este de un an. În acest timp, vor fi create modele 3D ale castelului (atât exteriorul, cât și interiorul), care vor putea fi utilizate în diverse produse digitale, inclusiv tururi virtuale. De asemenea, va fi lansat un site turistic, inclusiv în limba engleză.
„Vor fi recreate diferite epoci ale castelului de-a lungul secolelor trecute. Se preconizează că se va putea vizualiza modelul ruinelor unei biserici, cu posibilitatea de a vedea cum ar fi putut arăta aceasta. Echipa principală a proiectului va fi formată din specialiști slovaci, care vor realiza digitalizarea, având tehnologia și echipamentele necesare. De partea castelului, vor lucra istorici care vor furniza informații despre autenticitatea datelor, indicatorilor, proiectelor și schițelor”, a explicat Oleksandr Koval.
„În acest proiect vor fi utilizate două tehnologii – modelare 3D și fotogrammetrie. Acestea vor fi realizate cu ajutorul unei drone. Drona va survola castelul, va scana terenul, iar pe baza norilor de puncte va fi creată o imagine completă, din care se va genera modelul 3D”, a adăugat șeful echipei de experți în cartografiere 3D, Pavol Vavrek.
Bugetul total al proiectului este de 332.640 de euro. Această sumă este destinată lucrărilor din Slovacia și Ucraina.
„Proiectul este finanțat în proporție de 90% din surse ale UE prin programul «Interreg NEXT. Ungaria – Slovacia – România – Ucraina». Bugetul prevăzut pentru partea ucraineană este de 81.900 de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru procesarea modelelor digitale în produse turistice, actualizarea identității vizuale a Muzeului de Istorie a Transcarpatiei, publicarea informațiilor despre muzeu pe platforme europene și crearea unui sistem de navigație în muzeu și castel prin ecrane tactile”, a precizat coordonatorul proiectului, Evhenii Lukșa.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram