Se vor vinde ouă încondeiate, iar banii vor fi direcționați pentru sprijinul militarilor: la Ujgorod a fost deschisă expoziția „Lumea ouălor încondeiate”

Aproximativ 700 de ouă încondeiate sunt prezentate în cadrul expoziției-târg „Lumea ouălor încondeiate” deschisă la Muzeul de Arhitectură Populară și Trai din Transcarpatia, în Ujgorod. Evenimentul a ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, a declarat pentru Suspilne directorul muzeului, Vasîl Koțan.
Potrivit acestuia, în muzeu vor fi puse în vânzare ouă încondeiate oferite de meșteri populari, iar fondurile strânse vor fi direcționate către nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei. Printre vizitatorii expoziției s-a numărat și Olga, venită din regiunea Poltava:
„Mi-a plăcut foarte mult expoziția. Am vizitat întreg muzeul arhitectural. Nu știam că există o asemenea varietate de ouă încondeiate”, a spus ea.
Meșterița Viktoria Vasiv din satul Zabrid, raionul Ujgorod, a contribuit cu 12 ouă încondeiate.
„La mine interpretarea este mai mult grafică, am dorit să prezint ceva nou, dar folosind metoda clasică: chișiță, ceară și coloranți anilinici. Aici sunt lucrări mai degrabă de expoziție, fără simbolism tradițional. Am ales doar trei culori care, în opinia mea, sunt dominante în grafică. Am făcut și ouă tradiționale, dar aici e munca mea creativă”, explică meșterița.
Ouă tradiționale a adus și meșterul Roman Pîlîp, care a oferit 10 ouă din raionul Mucacevo. Acesta lucrează de câțiva ani la reconstrucția modelelor tradiționale de ouă din Transcarpatia.
„Sunt ouă din anii ’80 din satul Ruske, raionul Mucacevo. Sunt monocrome, cu ornamente albe pe fundal roșu, albastru sau verde, în principal cu motive vegetale. Astfel, pas cu pas, adunăm modele autentice de ouă care existau în Transcarpatia acum 100 de ani”, a precizat el.
Expoziția-târg internațională „Lumea ouălor încondeiate” a fost organizată pentru a unsprezecea oară. Potrivit lui Vasîl Koțan, cercetătorii muzeului au reușit să adune aproximativ 700 de lucrări.
„Geografia este una vastă — sunt reprezentate diferite regiuni ale Ucrainei, dar și lucrări ale meșterilor din Slovacia, Polonia, Cehia, Croația, România, iar două ouă sunt realizate de o meșteriță din SUA. În total, au participat 55 de meșteri încondeietori. Ca și în anii precedenți, expoziția are un caracter caritabil: dintre cele 700 de ouă, aproximativ 300 sunt scoase la vânzare, iar fondurile vor fi alocate sprijinului militarilor”, a adăugat directorul muzeului.
Șefa secției de expoziții a muzeului, Viktoria Simkovîci, a subliniat că majoritatea lucrărilor sunt realizate în tehnica tradițională cu ceară.
„Pe lângă această metodă, sunt prezentate și lucrări în tehnica ‘șkriabanka’ (ouă zgâriate), precum și ‘vitravliuvanka’ (ornamente obținute prin gravare cu oțet), ouă decorate cu boabe, ouă pictate manual, cu motive vegetale sau geometrice, ouă realizate prin decupaj sau decorare cu fire”, a spus ea.
Anul acesta, ouăle încondeiate sunt expuse alături de prosoape tradiționale din zona centrală a Transcarpatiei. Expoziția internațională „Lumea ouălor încondeiate” poate fi vizitată până pe 7 mai.
Urmăriți-ne pe Telegram