SIPRI – Temându-se de Rusia, țările NATO nu furnizează Ucrainei avioane, dar livrează altor țări care sunt în război
În urma ajutorului militar acordat de aliați în lupta împotriva agresiunii ruse, Ucraina a devenit în anul 2022 al treilea cel mai mare importator de arme din lume, potrivit unui raport publicat de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) la 13 martie.
În anii 1991-2021, Kievul a importat o cantitate mică de arme și echipamente militare, dar situația s-a schimbat după începutul invaziei ruse de amploare, conform documentului, citat de publicația ucraineană gordonua.com.
”Datorită ajutorului militar oferit de SUA și multe state europene, Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme de bază în 2022 (după Qatar și India) și al 14-lea în 2018-2022. Ucrainei i-a revenit 2,0% din importul mondial de arme într-o perioadă de cinci ani”, se menționează în raportul SIPRI.
Potrivit reprezentantului institutului, Peter Wezeman, din cauza temerilor că furnizarea de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului din Ucraina, țările NATO resping momentan solicitările Ucrainei. ”În același timp, ele au furnizat arme similare altor state implicate în conflict, în special, în Orientul Mijlociu și Asia de Sud”, a subliniat Wezeman.
În raport se arată, de asemenea, că importul total de arme de bază de către statele europene între 2013 și 2022 a crescut cu 47%, în timp ce nivelul global al furnizărilor internaționale de arme a scăzut cu 5,1%. Conform noilor date, cota de piață a SUA în exportul mondial de arme a crescut de la 33% la 40%, în timp ce cota Rusiei a scăzut de la 22% la 16%.
Urmăriți-ne pe Telegram