Șmigali anunță rezultatele vizitei delegației ucrainene în Statele Unite

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigali, a prezentat concluziile vizitei delegației ucrainene în Statele Unite, în cadrul Spring Meetings organizate de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Informația a fost comunicată duminică, 27 aprilie, printr-un mesaj pe Telegram.
Șmigali a declarat că vizita a fost intensă, incluzând o serie de întâlniri cu principalele instituții financiare internaționale, precum FMI, Banca Mondială și BERD.
„Am avut o întâlnire importantă cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, unde am discutat în mod special despre un acord între țările noastre. Echipele juridice lucrează deja la document. Am înregistrat progrese semnificative. Este esențial că am stabilit clar ‘liniile roșii’: acordul trebuie să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să fie în concordanță cu Constituția și legislația națională. De asemenea, va trebui ratificat de Parlament. Am convenit ca ajutorul acordat înainte de semnarea acordului să nu fie inclus în document”, a subliniat premierul.
Potrivit lui Șmigali, Ucraina va continua să beneficieze de sprijinul partenerilor internaționali. Pentru anul 2025, a fost deja asigurată finanțarea necesară pentru acoperirea deficitului bugetar de 39 de miliarde de dolari.
În plus, au fost obținute acorduri parțiale pentru finanțarea anilor 2026-2027, principalele surse fiind programul FMI, inițiativa Ukraine Facility și veniturile obținute din activele rusești înghețate (ERA). Se lucrează, de asemenea, la atragerea de resurse suplimentare.
„Reconstrucția Ucrainei a fost una dintre temele-cheie discutate în cadrul Spring Meetings. Am purtat discuții despre perspectivele pe termen lung cu mediul de afaceri american și partenerii financiari, precum și o întâlnire productivă cu liderii think-tank-urilor, unde am vorbit despre necesitatea de a aduce noi tehnologii și resurse pentru relansarea economică de după război”, a adăugat premierul.
Un alt subiect important abordat a fost utilizarea activelor rusești înghețate.
„Avem deja confirmarea pentru 50 de miliarde de dolari din veniturile generate de aceste active, pe care le folosim pentru nevoile bugetare, pentru acoperirea cheltuielilor militare și pentru reconstrucția rapidă. Ținta noastră este confiscarea completă a activelor. În plus, am propus introducerea unei taxe speciale pe importurile de produse rusești, iar veniturile colectate să fie direcționate către fondul de reconstrucție a Ucrainei. Este un mecanism economic de reparare a pagubelor, care poate funcționa fără a aștepta schimbări politice în Rusia”, a explicat Șmigali.
Totodată, premierul a reiterat importanța sancțiunilor economice, ca instrument de presiune asupra Moscovei, subliniind că Ucraina beneficiază în continuare de sprijinul partenerilor săi în acest domeniu.
Urmăriți-ne pe Telegram