Societatea culturală „Glasul Bucovinei” din Cernăuți – continuatoarea proiectelor de suflet ale Editurii „Alexandru cel Bun”
În urma reorganizării instituționale a Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, în nordul Bucovinei a luat ființă la finele anului trecut societatea culturală „Glasul Bucovinei”, coordonată de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
Potrivit unui comunicat remis BucPress, societatea „Glasul Bucovinei” a preluat proiectele Editurii „Alexandru cel Bun”, care a intrat în faza de lichidare din motivul poverii fiscale tot mai mari. Echipa proiectelor implementate de editură a luat decizia să se organizeze în cadrul unei instituții nonprofit, care îi va oferi mai multă flexibilitate managerială și financiară.
Potrivit Alexandrinei Cernov, principalul proiect de suflet al Editurii „Alexandru cel Bun” a fost biblioteca de carte românească „Glasul Bucovinei”, preluată integral de societatea cu același nume. În ultimii ani, a avut loc o digitizate a unei părți din lucrările și revistele importante pentru comunitatea românească din nordul Bucovinei, în special ale autorilor locali. Biblioteca online – https://bibliotecacernauti.com
Obiectivul proiectului este consolidarea unui centru de carte românească în spațiul web din regiunea Cernăuţi și editarea de carte.
În anii 2022-2023, datorită susținerii financiare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a fost realizat proiectul „Caiete literare” care are drept scop publicarea de materiale didactice pentru școlile românești din Ucraina: texte ale scriitorilor români și analiza lor literară, ajutor didactic pentru organizarea lecțiilor de literatura română etc. Au fost editate trei volume, consacrate lui Aron Pumnul, Sextil Pușcariu și I.G. Sbiera.
Vom dezvolta aceste proiecte sub o nouă umbrelă instituțională. Va fi completat fondul de carte al bibliotecii noastre, situată de la începutul invaziei în comuna Mahala, vom continua procesul de digitizare a cărților, vom edita importante colecții și volume despre marile personalități ale neamului românesc. De fapt, edităm și o revistă cu același nume, „Glasul Bucovinei”, susține Alexandrin Cernov.
Acum o sută de ani, „Glasul Bucovinei”, cu subtitlul „Organ de propagandă pentru unirea politică a Românilor de pretutindeni”, a fost un ziar al cărui prim număr a fost publicat la Cernăuți la 11/22 octombrie 1918, de profesorul Sextil Pușcariu și alți patrioți bucovineni, înlocuind publicația „Czernowitzer Zeitung”.
Ziarul „Glasul Bucovinei” a fost difuzat în Vechiul Regat, în Transilvania și în Basarabia și a apărut neîntrerupt între 1918-1923, fiind tipărit de Partidul Democrat al Unirii din Bucovina. În primul număr al ziarului Glasul Bucovinei din 22 octombrie 1918, s-a publicat articolul „Ce vrem?”, semnat de 14 intelectuali bucovineni, care cuprindea aspirațiile tuturor românilor aflați sub dominația austriacă: „Vrem să rămânem români pe pământul nostru strămoșesc și să ne ocârmuim singuri, precum o cer interesele noastre românești. Nu vrem să cerșim de la nimeni drepturile care ni se cuvin”.
Pagini de istorie literară română în Bucovina
Citiți cartea Pagini de istorie literară română în Bucovina, Vol. 1, Aron Pumnul
Citiți cartea Pagini de istorie literară română în Bucovina, Vol. 2, I.G. Sbiera
Citiți cartea Pagini de istorie literară română în Bucovina, Vol. 3, Sextil Pușcariu
Urmăriți-ne pe Telegram