Sondaj de opinie: Care sunt principalele greșeli ale autorităților și un posibil scenariu al încheierii războiului
Conform unui sondaj realizat de SOCIS în decembrie 2024, deturnarea fondurilor bugetare și nivelul ridicat al corupției sunt considerate cele mai mari probleme ale actualei conduceri, fiind menționate de 66,3% dintre ucraineni. De asemenea, 50,6% dintre respondenți susțin găsirea unei soluții de compromis cu implicarea liderilor altor țări pentru a pune capăt războiului. Sondajul, ale cărui rezultate au fost publicate de OBOZ.UA, arată și că 45,1% dintre cetățeni se declară dezamăgiți de actuala conducere.
Printre principalele greșeli ale autorităților, ucrainenii menționează:
pregătirea inadecvată pentru război – 47,2%, abuzul de putere, presiunile asupra mediului de afaceri și a potențialilor oponenți politici – 33,4%, deciziile defectuoase privind personalul – 29,5%, politica economică ineficientă a guvernului – 29,3%; iar 28,4% dintre respondenți consideră o greșeală semnificativă demiterea fostului comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi; 25,6% critică cenzura informațională și ascunderea adevărului, iar 19,4% indică greșeli în politica internațională.
În special, ucrainenii exprimă lipsă de încredere atât față de actuala conducere, cât și față de opoziție. Opoziției nu îi acordă încredere 69,4% dintre cei chestionați, iar autorităților – 64,2%. Sondajul relevă un nivel scăzut de încredere atât în autoritățile actuale, cât și în opoziție. Aproximativ 64,2% dintre ucraineni nu au încredere în guvern, iar 69,4% nu au încredere în opoziție. Emoțiile dominante față de clasa politică includ speranță, rușine și furie.
Majoritatea respondenților sunt de acord cu necesitatea unui compromis pentru a pune capăt războiului:
- 19,5% consideră că războiul se va încheia prin suspendarea ostilităților și înghețarea conflictului de-a lungul actualei linii de contact;
- 14,7% optează pentru continuarea luptelor până la restabilirea granițelor Ucrainei din 1991;
- 10,2% susțin revenirea la granițele existente înainte de 23 februarie 2022.
Sondajul a fost realizat în perioada 5-11 decembrie 2024, folosind metoda CATI cu participarea a 2000 de respondenți cu vârsta peste 18 ani, care locuiesc pe teritoriile controlate de Ucraina.
Un alt sondaj, realizat în decembrie 2024 de Fundația Inițiative Democratice ”Ilko Kuceriv”, arată că 47% dintre ucraineni sprijină aderarea la NATO chiar dacă o parte din teritorii rămân sub ocupație rusă. Acest procent a crescut cu 14 puncte comparativ cu iunie 2023. În plus, 73% dintre respondenți susțin restabilirea armelor nucleare în Ucraina, în timp ce 20% se opun, iar 7% sunt indeciși.
Urmăriți-ne pe Telegram