Studiu realizat în România și Franța pentru identificarea nevoilor formatorilor tinerilor adulți aflați în exil
Rețeaua Erasmus Expertise și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava realizează în perioada 1 martie – 30 septembrie 2024 un studiu sociologic care ca scop identificarea nevoilor specifice ale formatorilor tinerilor adulți aflați în exil. Activitatea de cercetare are loc în cadrul proiectul Erasmus+ RENT („Învățare online și resurse digitale pentru formatorii tinerilor adulți aflați în exil”), realizat de Erasmus Expertise în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Potrivit unor informații oferite de echipa de cercetare coordonată în România de lect. univ. dr. Marin Gherman, activitatea implică colectarea datelor de la persoane care acționează ca tutori/formatori pentru tinerii adulți în exil, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Formatorii sunt profesioniști sau voluntari.
Colectarea datelor privind nevoile specifice ale formatorilor are loc cu ajutorul metodelor sociologice calitative și cantitative. După colectarea datelor, va avea loc o analiză separată și încrucișată. Pentru România proiectul este important în contextul valului mare de refugiați sosiți în țară în urma războiului din Ucriana.
Dacă sunteți formator al tinerilor adulți aflați în exil pe teritoriul României sau Franței, vă invităm să completați următorul chestionar online (AICI)
Despre proiectul Erasmus+ RENT
Proiectul Erasmus+ RENT este un proiect de parteneriat, realizat de Erasmus Expertise (Franța) în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025.
Scopul proiectului este de a dezvolta abilitățile formatorilor care sprijină tinerii adulți aflați în exil. În cadrul proiectului „Învățare online și resurse digitale pentru formatorii tinerilor adulți aflați în exil” (RENT) va fi creat un spațiu digital pentru a sprijini profesioniștii și voluntarii în misiunea lor de formatori și tutori care sprijină migranții și refugiații prin formare și resurse digitale cu acces liber. Platforma digitală va constitui un suport educațional pentru a sprijini construirea de parcursuri incluzive de calitate pentru tinerii aflați în exil.
Rezultatele proiectului:
- un raport de cercetare a nevoilor educaționale a formatorilor;
- un ghid de utilizare a spațiului digital;
- un raport privind experimentarea spațiului digital;
- un raport privind calitatea proiectului pe baza unei matrice de autoevaluare;
- un articol științific;
- un spațiu de formare digitală cu acces liber compus din 6 module de formare și resursele asociate fiecărui modul.