Taxele lui Trump: Ce înseamnă asta pentru Ucraina

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat introducerea unor noi taxe vamale pe bunurile importate de la partenerii comerciali ai Statelor Unite, variind între 10% și 49%. Pentru Ucraina, noua taxă este de 10%. Publicația ucraineană Focus a consultat experți pentru a afla cum vor influența aceste măsuri economia Ucrainei și care sunt riscurile unui război comercial global declanșat de Donald Trump.
Pe 2 aprilie, Donald Trump a dezvăluit noile tarife aplicabile diferitelor țări. „Lumea a jefuit Statele Unite timp de peste 40 de ani. Tot ce facem noi este să restabilim dreptatea și, sincer, eu dau dovadă de multă generozitate”, a declarat acesta. Cele mai ridicate taxe vamale vor fi impuse țărilor asiatice: Cambodgia – 49%, Vietnam – 46%, Sri Lanka – 44%, Thailanda – 36%, iar China – 34%. Uniunea Europeană va suporta taxe de 20%, în timp ce Ucraina va avea un tarif de 10%. Focus a investigat motivele pentru care SUA inițiază războaie comerciale, impactul acestor taxe asupra exporturilor ucrainene și consecințele generale ale deciziilor lui Trump.
Ucraina exportă peste 600 de categorii de bunuri către SUA, dintre care 65 depășesc valoarea de un milion de dolari, potrivit ministrului economiei, Iulia Svîrîdenko, care nu consideră noile taxe critice pentru exportatorii ucraineni.
Alexandra Mîronenko, economist junior la Centrul pentru Studii Economice (CES), a explicat: „De acum, toate bunurile exportate din Ucraina către SUA vor fi supuse unei taxe de 10%, cu excepția anumitor categorii care aveau deja tarife stabilite anterior. În martie 2025, Trump a introdus taxe speciale de 25% pe importurile de oțel, aluminiu și produse derivate, iar pe 12 martie 2025, SUA au anulat scutirea de la aceste taxe acordată Ucrainei în 2022 ca măsură de sprijin economic.” Ea a adăugat că, în 2024, exporturile Ucrainei către SUA au totalizat 874 de milioane de dolari, reprezentând doar 2% din totalul exporturilor țării.
„Majoritatea exporturilor sunt produse ale industriei miniere și metalurgice – 363 de milioane de dolari pentru fontă și 113 milioane pentru țevi. Restul include bunuri din industria alimentară și sectorul agricol. Ne putem aștepta la o scădere ușoară a exporturilor către SUA, dar impactul nu va fi semnificativ”, a precizat experta.
Vitali Șapran, fost membru al Consiliului Băncii Naționale a Ucrainei, a declarat pentru Focus că tariful de 10% aplicat Ucrainei reflectă normalizarea relațiilor cu SUA, așa cum au sugerat oficialii de la Kiev. „Nu trebuie să analizăm doar declarațiile lui Trump despre Ucraina, ci acțiunile concrete. Un tarif de 10% este un succes pentru noi. Exporturile către SUA reprezintă puțin peste 2% din totalul nostru în 2024, iar 42% din acestea sunt probabil livrări de fontă ale ArcelorMittal către parteneri din SUA, precum Cleveland-Cliffs. Este puțin probabil ca un tarif de 10% să afecteze volumele exportate”, a explicat el.
Interesant este că, datorită tarifelor relativ scăzute comparativ cu alte țări (inclusiv UE), Ucraina ar putea deveni un punct de tranzit atractiv pentru companiile străine interesate să exporte către SUA. „Alte țări vor căuta state cu tarife mai mici pentru a-și redirecționa bunurile către SUA. Ucraina ar putea deveni un astfel de hub”, a spus analistul financiar Andrii Șevcișîn.
Andrii Șevcișîn a explicat că obiectivul administrației Trump este reducerea deficitului comercial al SUA, prin limitarea importurilor și stimularea producției interne. În plus, datoria publică uriașă a SUA influențează strategia noii administrații.
Vitali Șapran consideră că această datorie este motivul principal al războaielor comerciale inițiate de Trump. „Ca emitent al principalei monede de rezervă, dolarul, SUA suportă povara acestui statut, cunoscută drept paradoxul Triffin. Cererea globală pentru dolari a generat un deficit comercial cronic din anii ’60, ducând la deindustrializarea țării. Pentru a contracara acest efect, Trump folosește războiul comercial ca instrument de renegociere a acordurilor cu partenerii”, a afirmat expertul.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris taxele lui Trump drept „o lovitură gravă” pentru economia globală. Specialiștii avertizează că aceste măsuri ar putea declanșa o recesiune mondială, afectând mai ales piețele emergente, inclusiv Ucraina, care depinde de sprijinul financiar al partenerilor săi.
Deși taxa de 10% nu reprezintă o catastrofă pentru Ucraina, riscurile majore vin din slăbirea economiilor partenerilor săi, precum UE, și din lanțurile globale de aprovizionare afectate de tarifele ridicate impuse altor țări, cum ar fi China. Experții prevăd o perioadă de volatilitate economică globală, care ar putea reduce sprijinul financiar pentru Ucraina în anii următori.
Urmăriți-ne pe Telegram