Teama de mobilizare: De ce ucrainenii vor să emigreze într-o altă țară
La începutul războiului, societatea ucraineană era într-o stare de avânt. Totuși, ultimele sondaje arată că mulți locuitori ai țării sunt aproape „pe picior de plecare” și pregătiți să părăsească Ucraina. Ce se întâmplă?
Refugiații ucraineni, care au plecat în Europa după începutul războiului la scară largă, se adaptează treptat în noile țări, pierzând iluziile și așteptările exagerate. Fără iluzii inutile, apar noi oportunități și numărul celor care doresc să rămână în țara de refugiu pentru totdeauna crește. Între timp, cei rămași în Ucraina încep să se gândească mai activ la posibilitatea emigrării în UE. Despre acest fenomen scrie publicația Focus în noul său material „Vor să plece din Ucraina: lista completă a motivelor pentru care ucrainenii tânjesc spre Europa”.
Un studiu al tendințelor migraționiste ale ucrainenilor a fost realizat de compania Gradus Research în mai 2024. Printre principalele motive pentru care vor să părăsească țara, respondenții au menționat, printre altele:
– lipsa condițiilor de trai: apă, încălzire, electricitate (49%);
– incertitudinea viitorului (47%);
– lipsa unui loc de muncă (46%);
– amenințarea mobilizării (42%).
Potrivit analistului Oleksii Kușci, lipsa condițiilor de trai poate părea la prima vedere o lipsă de confort, dar aici nu este vorba despre confort. Este vorba despre supraviețuire, un risc existențial constant. Oamenii nu se tem de disconfortul cotidian, ci, de exemplu, de lipsa apei și a epidemiilor vara și de lipsa încălzirii iarna. Aceste răspunsuri ar putea veni în principal de la familii cu copii sau familii cu vârstnici și persoane cu nevoi speciale.
Incertitudinea viitorului personal se referă la planurile de viață ale oamenilor, în special ale tinerilor și persoanelor de vârstă medie, continuă expertul. Dacă o persoană nu se vede în această țară peste 10-15 ani, nu vrea să suporte.
Lipsa locurilor de muncă este mai degrabă percepută ca lipsa oportunităților de angajare, consideră Oleksii Kușci. De exemplu, o parte dintre bărbați aveau un loc de muncă, dar au demisionat din cauza practicilor de mobilizare.
În ceea ce privește mobilizarea în sine, frustrarea psihologică a societății crește pe măsură ce războiul se transformă într-un război de uzură. La începutul războiului, societatea ucraineană era în avânt, mulți credeau că Rusia va fi învinsă curând. Se preconiza că în Rusia va începe o criză, destabilizarea va fi evidentă, țara se va dezintegra, iar sancțiunile vor distruge economia rusă. Acum, sistemul politic din Rusia s-a stabilizat, economia și-a revenit, și a devenit clar că dezintegrarea este un proces mai lent. În plus, oamenii nu înțeleg care este planul strategic în prezent. Majoritatea oamenilor au nevoie de orientări raționale și realiste.
Cu toate acestea, a concluzionat expertul, principalul motiv pentru dorința de a pleca în străinătate rămân factorii mai globali, cum ar fi lipsa unui scenariu pozitiv pentru viitor și riscurile existențiale interne și externe.
Urmăriți-ne pe Telegram