The Times descrie patru scenarii posibile pentru sfârșitul războiului din Ucraina

Publicația britanică The Times analizează patru scenarii realiste care ar putea marca finalul războiului din Ucraina, subliniind că țara este „în genunchi”, dar „nu încă înfrântă”. „Pe câmpul de luptă, situația nu a fost niciodată atât de sumbră. În 2024, forțele ruse au capturat de șase ori mai mult teritoriu ucrainean decât în 2023”, se menționează în articol.
Jurnalul subliniază că trebuie ignorate „scenariile improbabile” legate de o moarte bruscă a lui Putin sau de un contraatac miraculos al Ucrainei și prezintă patru „deznodăminte realiste” pentru conflict.
1. Înfrângerea Ucrainei
Acest scenariu presupune că Rusia continuă războiul, iar Ucraina este lipsită de sprijinul SUA. Autorii articolului consideră că un astfel de deznodământ catastrofal ar fi evitat de Donald Trump, dacă ar reveni la putere.
2. „Pacea proastă”
În cazul unei susțineri insuficiente din partea SUA, Ucraina ar putea fi nevoită să semneze un acord de pace dintr-o poziție de slăbiciune. Acest acord ar putea duce la divizarea țării și la instaurarea unui guvern marionetă la Kiev.
3. Încetarea focului
Acest scenariu reprezintă o fază de tranziție către o soluționare finală a conflictului, cu un acord de pace și încheierea războiului. Potrivit articolului, „ar putea rezulta o stabilitate regională și supraviețuirea Ucrainei cu garanții limitate de securitate și economice”. Totuși, încetarea focului ar îngheța conflictul de-a lungul liniilor actuale ale frontului, permițând Rusiei să reia ostilitățile atunci când îi va fi convenabil.
The Times menționează că secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, susține un acord pe termen lung.
4. Soluționarea dintr-o poziție de forță a Ucrainei
Acest scenariu presupune ca SUA să ofere Ucrainei resursele necesare pentru a negocia pacea dintr-o poziție de forță. Acest lucru ar implica impunerea de sancțiuni dure împotriva Rusiei de către administrația Trump, precum și asigurarea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina, în cazul în care Rusia ar evita sau ar participa cu rea-credință la negocieri.
Totuși, chiar și în acest scenariu, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige teritoriile pierdute.
The Times subliniază că, în cele din urmă, victoria sau înfrângerea Ucrainei nu vor fi definite de teritoriile controlate, ci de influența în care va intra țara după ultimul foc de armă.
Urmăriți-ne pe Telegram