Tineri din regiunea Cernăuți – la Școala de vară transfrontalieră desfășurată la Chișinău
În perioada 14–18 august 2023, în capitala Republicii Moldova, or. Chișinău, s-a desfășurat Școala de vară ,,Implicarea tinerilor în procesul decizional”, desfășurată în cadrul Proiectului Jean Monnet Centru de Excelență: „Consolidarea sustenabilității democrației prin educație civică”, transmite BucPress.
Inaugurarea Școlii de vară a avut loc luni 14 august la Institutul de Administrare publică din cadrul USM. Evenimentul a fost onorat ede prezența secretarului General de Stat, Nadejda Velișco, prim-prorectorul USM, Otilia Dandara, Coordonator al Oficiului Național Erasmus +, Claudia Melinte, șefa departamentului Institutului de Administrație Publică a USM, Aurelia Țepordei, directorul Colegiului ,,Alexei Mateevici” din Chișinău, Victoria Bercu, profesoara Liceului „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, Ucraina, Anna Toderișin și profesorul Gimnaziului Omega, Târgu Mureș, România, Andrei Guțu, potrivit site-ului Proiectului Jean Monnet Centrul de Excelență.
Din nordul Bucovinei la Școala de Vară au participat elevi de la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți, elevi ai Liceului din comuna Voloca și elevi de la Liceul din Boian însoțiți de profesoarele Ana Toderișin și Silvia Costel.
Școala de vară a reușit să întrunească tineri din trei țări Ucraina, România și Republica Moldova. Scopul principal al școlii a fost organizarea prelegerilor și diverselor activități în vederea abordării importanței socializării politice a tinerilor din Moldova și Ucraina pentru avansarea în procesul de integrare europeană, educației civice a tinerilor în cadrul disciplinelor de istorie, dezvoltării cetățeniei active și consolidării spiritului civic în rândul tinerilor.
Participanții școlii de vară au fost selectați în baza concursului eseelor cu tematica „Activismul civic – precondiție a dezvoltării comunității” desfășurat în perioada martie – aprilie 2023, iar la finalul activităților aceștia vor primi diplome de participare.
Lecții în fața elevilor au susținut Ludmila Roșca, doctor habilitat în filosofie, conferențiar universitar, coordonatorul proiectului Jean Monnet „Centru de Excelență”, Ludmila Curoș, director adjunct al Colegiului ,,Alexei Mateevici” din Chișinău, profesorii colegiului Valeria Garbatovschi, Alexandra Colța, Iulian Criminceanu, Cristina Tulbu ș.a.
În cadrul orelor și seminarelor tinerii din cele trei țări au avut oportunitatea să discute diverse probleme legate de comportamentul civic corespunzător normelor europene. Au participat la prelegerea interactivă ,,Dezvoltarea cetățeniei active și consolidarea spiritului civic în rândul tinerilor”, prelegerea interactivă ,,Sistemul educațional din Japonia” au vizitat Centrul de tineret Chișinău și Bursa de Valori a Republicii Moldova.
În încheierea șederii tinerilor bucovineni la Chișinău a avut loc o întâlnire cu scriitorii basarabeni originari din regiunea Cernăuți, Arcadie Suceveanu și Nicolae Spătaru, dar și cu academicianul Mihai Cimpoi, dr. Iulian Filip, Mariana Cocieru și Veaceslav Reabcinschii.
Partener media al acestei școli de vară a fost Agenția BucPress din Cernăuți www.bucpress.eu
Fotografii – M. Struţ, I. Criminceanu
Urmăriți-ne pe Telegram