Toți vecinii Ucrainei, în afară de România, au blocat importul de produse agricole. Urmează discuții vineri între miniștrii de la Kiev și București
Guvernul Ungariei a definit o listă a mărfurilor agricole care nu pot fi importate din Ucraina până pe 30 iunie pentru a proteja interesele fermierilor și consumatorilor locali. „Interdicția se aplică, în special, culturilor de cereale, semințelor de rapiță și de floarea soarelui, făinii, uleiului vegetal, mierii și unor produse din carne”, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy.
Măsuri stricte în Ungaria împotriva importului produselor agricole din Ucraina
Totuși, Ungaria nu va interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, a explicat ministrul.
„Adică, mărfurile de tranzit vor fi permise în continuare, dar vor fi sigilate la frontieră de către autoritățile competente, monitorizate prin mijloace electronice și prin patrule, iar procedurile de tranzit ale produselor relevante vor fi monitorizate în toată țara”, a spus Nagy.
El a adăugat că transportatorii care încalcă regulile pot fi amendați până la valoarea totală a mărfii. Nagy a raportat și despre măsurile luate pentru a preveni ocolirea interdicției. În acest scop, declararea în sistemul electronic de control al transportului rutier va deveni obligatorie și pentru culturile de cereale și oleaginoase destinate importului din alte țări. În prezent, conform rezoluției, acestea nu sunt supuse declarației.
Ungaria, Polonia, România și cerealele din Ucraina
Pe 16 aprilie a devenit cunoscut faptul că guvernul ungar, în urma Poloniei, a decis să interzică temporar importul de produse agricole din Ucraina pentru a proteja interesele producătorilor locali.
Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate, forțând Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, să caute rute alternative de aprovizionare, inclusiv prin Polonia și România.
Pe parcursul anului 2022, Polonia și România au promovat împreună exportul de cereale din Ucraina. Oferta suplimentară de cereale pe piețele lor a pus presiune asupra fermierilor, deoarece a afectat prețurile și capacitatea de depozitare a cerealelor. Protestele locale împotriva guvernelor au avut loc în cele două țări.
Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut 417 milioane de euro
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut 417 milioane de euro din afluxul de cereale ucrainene mai ieftine pe piețele lor.
Pe 28 martie, a devenit cunoscut faptul că România și Polonia negociază cu Comisia Europeană mecanisme de urmărire a exporturilor de cereale ucrainene pentru a se asigura că fermierii locali nu sunt afectați de fluxul de importuri ieftine.
Pe 30 martie, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul polonez intenționează să elaboreze reguli care să limiteze importul de cereale ucrainene în țară, pentru că „aceste cereale ne destabilizează astăzi piața”. Comisia Europeană a declarat că se angajează să sprijine în continuare Ucraina, dar importul de cereale ucrainene pune presiune asupra țărilor vecine, care sunt de fapt „arhipline” de cereale ucrainene.
În timpul unei vizite în Polonia din 5 aprilie, Volodymyr Zelenskyi și prim-ministrul Poloniei au discutat despre importul de cereale ucrainene în UE prin Polonia, despre care fermierii locali s-au plâns. Potrivit lui Zelensky, liderii au găsit o cale de soluționare. Totodată, președintele nu a precizat despre ce soluție vorbea.
Joi, 6 aprilie, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Petro Muller, a declarat că cerealele ucrainene transportate prin Polonia către țări terțe nu vor fi descărcate pe teritoriul țării.
Pe 7 aprilie, ministrul Politicii Agrare și Alimentației, Mykola Solsky, în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Poloniei, Robert Telus, a declarat că Ucraina va înceta exportul de cereale și culturi de ulei în Polonia înainte de noul sezon.
Pe 15 aprilie, ministrul Dezvoltării și Tehnologiei al Poloniei, Waldemar Budy, a anunțat că a aprobat interzicerea importului de produse agricole ucrainene. Ministerul Politicii Agrare al Ucrainei a declarat că regretă decizia părții poloneze și speră să ajungă la un acord cu guvernul polonez privind tranzitul cerealelor prin teritoriul țării.
Pe 16 aprilie a devenit cunoscut faptul că guvernul ungar, în urma Poloniei, a decis să interzică temporar importul de produse agricole din Ucraina pentru a proteja interesele producătorilor locali.
Pe 17 aprilie, guvernul slovac a decis să oprească temporar importul de cereale și unele produse alimentare din Ucraina. Interdicția de import a intrat în vigoare pe 19 aprilie. Tranzitul produselor ucrainene prin Slovacia va continua să fie posibil.
Polonia va debloca tranzitul prin țară al culturilor de cereale ucrainene către porturile din Europa. Va funcționa în noaptea de joi, 20 aprilie, spre vineri, 21 aprilie.
Mai multe controale în vamă, anunțate de România
România va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Aceste măsuri i-au fost transmise de ministrul agriculturii, Petre Daea, omologului său ucrainean Mykola Solsky.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Daea a transmis, de asemenea, părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România. Cei doi miniștri se vor întâlni vineri la București.
Potrivit Hotnews, România nu interzice astfel nici importurile, nici tranzitul. Discuțiile celor doi miniștri vin în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, ca urmare a deciziilor de interzicere a importurilor de către state europene precum Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram