Tradiţii de sărbători: Viflaimul sau jocurile cu măşti Masca, poate cel mai folosit obiect arhaic în perioada Crăciunului şi Anului Nou în Maramureş
Tradiţii de sărbători: Viflaimul sau jocurile cu măşti Masca, poate cel mai folosit obiect arhaic în perioada Crăciunului şi Anului Nou în Maramureş, este o îmbinare între magie, sărbătoare şi autenticitate.
“Dincolo de peisaje de basm, oameni primitori şi multă voie bună, sărbătorile de iarnă reflectă prin datinile şi credinţele păstrate din străbuni măreţia şi autenticitatea acestui loc de poveste. Datinile şi obiceiurile din cadrul sărbătorilor de iarnă au existat încă din vremuri îndepărtate, unele venind din perioada precreştină, iar altele fiind preluate şi valorificate în spiritul şi beneficiul creştinismului. În spaţiul românesc, masca este întâlnită atât în momentele cheie din viaţa omului – naştere, nuntă, înmormântare, cât şi în cadrul obiceiurilor din vremuri îndepărtate, jucând numeroase roluri: apotropaice, de purificare, magie, de comunicare cu spiritele strămoşilor, de invocare a duhurilor pentru fertilitate şi rodnicie, fiind folosită iniţial la practicarea vânătorii, iar mai apoi ca simbol în cadrul riturilor, masca avea caracter laic şi funcţii care cuprindeau valori mitice, apotropaice şi sociale. Cu timpul, funcţiile şi caracterul măştii au suferit modificări esenţiale”, spune muzeograful Gabriela Filip din cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.
“Specialiştii au clasificat măştile din punct de vedere tipologic în măşti animaliere (capra, ursul), măşti demoniace (dracii) şi măşti umane (moşii), iar din punct de vedere funcţional – în măşti funerare şi măşti teatrale. Prin diversitatea lor, măştile reuşesc să deconecteze atât purtătorul, cât şi privitorul de la cotidian, transmiţând acestora bună dispoziţie. Cel mai frecvent întâlnită în jocurile cu măşti din Maramureş este masca numită de către bătrânii satelor masca de drac”, afirmă Gabriela Filip.
Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş din municipiul Baia Mare deţine o mască cu coarne achiziţionată de la creatorul popular de măşti Vasile Şuşca, confecţionată din pănură de suman, lână serină (gri) de oaie, coarne naturale şi mătase.
Vasile Şuşca este un renumit creator de măşti din comuna Săcel, care a reuşit prin talentul său să facă cunoscut Maramureşul în întreaga lume, menţionează Gabriela Filip.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu