Transcarpatia se alătură proiectului transfrontalier BusinessBridge, destinat dezvoltării cooperării economice între regiunile Ucrainei, Ungariei și României.

Inițiativa, sprijinită de Uniunea Europeană în cadrul programului Interreg VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, va fi implementată timp de un an și jumătate de Agențiile de Dezvoltare Regională ale regiunilor Transcarpatia și Ivano-Frankivsk (Ucraina), Centrul de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (România) și Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială „TISA” (Ungaria).
Lansarea proiectului BusinessBridge, obiectivele, principalele activități și rezultatele așteptate au fost prezentate în cadrul unui briefing la Administrația Militară Regională Transcarpatia.
Primul adjunct al șefului Administrației Militare Regionale Transcarpatia, Vasil Ivancho, a subliniat că, în ultimii ani, regiunea a depus eforturi susținute pentru dezvoltarea cooperării interregionale, obținând rezultate semnificative în acest domeniu. În perioada de finanțare 2021–2027, Transcarpatia participă activ la trei programe transfrontaliere: Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, Polonia-Ucraina și România-Ucraina.
„Cea mai amplă inițiativă pentru Transcarpatia este prima dintre acestea, în cadrul căreia au fost deja aprobate 39 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro. Prin al doilea program, au fost validate 12 proiecte în valoare de 10,4 milioane de euro, iar prin al treilea – 7 inițiative mici, în sumă totală de 1,2 milioane de euro. În total, în cadrul acestor programe transfrontaliere, au fost aprobate pentru regiune 58 de proiecte, cu un buget cumulat de 26,7 milioane de euro. Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se așteaptă rezultatele oficiale ale altor apeluri recente”, a precizat Vasil Ivancho.
El a adăugat că noul proiect BusinessBridge reprezintă o oportunitate valoroasă pentru consolidarea cooperării de afaceri între regiunile participante. Bugetul total al inițiativei depășește 340 de mii de euro, dintre care peste 93 de mii de euro sunt alocați direct partenerului principal al proiectului – Agenția de Dezvoltare Regională Transcarpatia.
Scopul principal al inițiativei este de a consolida relațiile economice existente, de a identifica noi oportunități, de a atrage investiții și de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din cele patru regiuni de frontieră, a declarat directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Transcarpatia, Hanna Țimbolineț.
Potrivit acesteia, în cadrul proiectului se va realiza o analiză a situației economice și se vor identifica direcțiile-cheie de dezvoltare ale regiunilor partenere. De asemenea, va fi creată o platformă digitală pentru schimbul de informații actualizate. Pe baza acestor studii, se va organiza un forum transfrontalier de investiții, precum și un tur investițional, în cadrul căruia antreprenori din România și Ungaria vor vizita principalele obiective de investiții din Transcarpatia. În plus, proiectul prevede desfășurarea unor sesiuni de instruire pentru organizațiile implicate în activități de proiect.
Despre importanța BusinessBridge pentru dezvoltarea potențialului economic, oportunitățile de afaceri și cooperarea transfrontalieră au vorbit și reprezentanții celorlalte regiuni participante – directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Ivano-Frankivsk, Tetiana Zbirak, directorul executiv al Centrului de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș, Radu Big, și directoarea GEOT „TISA”, Andrea Sabone-Țap.
Urmăriți-ne pe Telegram