Trump a ales „șoimi” pentru două funcții importante: ce spun aceștia despre Ucraina și război
Noul președinte ales al SUA, Donald Trump, îl va numi pe senatorul Marco Rubio din Florida în funcția de secretar de stat, informează The New York Times citat de publicația ucrainenă LIGA.net. Mike Waltz, congresman din Florida și veteran al forțelor pentru operațiuni speciale, va fi noul consilier pentru securitate națională al SUA.
Rubio a fost ales în Senat în 2010, și-a asumat o poziție de „șoim” în politica externă, având o atitudine fermă față de China, Iran, Venezuela și Cuba. Rubio a reafirmat recent poziția lui Trump pe subiecte precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, afirmând că „conflictul a ajuns într-un impas” și necesită o rezolvare. ”În ciuda declarațiilor dure despre Rusia, Rubio va fi, cel mai probabil, de acord cu planurile lui Trump de a presa Ucraina să găsească o modalitate de a ajunge la o înțelegere cu Rusia și să rămână în afara NATO. Nu este clar dacă liderii Ucrainei sau Rusiei vor fi dispuși să înceapă negocierile la insistențele lui Trump”, se precizează în articol.
NYT reamintește că Rubio a fost unul dintre senatorii care au insistat asupra unei poziții mai agresive ale SUA față de China. Recent, el și-a exprimat sprijinul ferm pentru Israel. Întrebat despre „numeroasele victime civile palestiniene” din Gaza, Rubio a declarat: „Cred că Hamas este 100% vinovat.” De asemenea, Trump l-a ales pe Mike Waltz, un republican, consilier pentru securitate națională (în prezent această funcție este ocupată de Jake Sullivan – n. red.), scrie Reuters. Agenția reamintește că Waltz a servit în Garda Națională, a criticat activitatea Chinei în regiunea Asia-Pacific și a afirmat că SUA trebuie să fie pregătite pentru un conflict potențial. De asemenea, a criticat administrația actualului președinte Joe Biden pentru retragerea trupelor din Afganistan în 2021 și a lăudat public perspectivele lui Trump privind politica externă. Despre Ucraina, Waltz a spus că și-a schimbat opinia. După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, el a cerut administrației Biden să furnizeze mai multe arme pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele ruse. Totuși, în cadrul unui eveniment din octombrie 2024, Waltz a declarat că este necesară o reevaluare a obiectivelor SUA în Ucraina. „Este oare în interesul Americii, să alocăm resurse de care avem acum mare nevoie în Pacific?”, a întrebat el.
Iariș a amintit că, inițial, Waltz a susținut proiectele de lege privind ajutorul pentru Ucraina și a vizitat Kievul, însă în aprilie 2024, a votat împotriva unei finanțări suplimentare de 60 de miliarde de dolari. „Epoca cecurilor nelimitate pentru Ucraina din partea Congresului s-a încheiat. Europa trebuie să facă mai mult pentru Ucraina, iar SUA trebuie să își protejeze granița sudică”, a declarat Waltz. În același timp, el a criticat administrația Biden pentru lipsa unei strategii în conflictul ruso-ucrainean și pentru sprijinul lent și nesatisfăcător oferit Ucrainei, inclusiv sancțiuni insuficiente asupra sectorului energetic al Rusiei.
”Dacă Putin va avea succes în Ucraina, nu se va opri până când nu va implica și țările NATO… Rusia trebuie să fie oprită înainte ca ea să implice NATO și SUA într-un război”, a scris Waltz. De asemenea, el se pronunță împotriva aderării Ucrainei la NATO, considerând că acest lucru ar atrage SUA într-un război cu Rusia, iar Ucraina nu este capabilă în prezent să contribuie la securitatea colectivă a aliaților. Potrivit lui Waltz, trebuie să fie monitorizată livrările de arme în Ucraina și dacă acestea nu ajung pe piața neagră după ce trec granița. Sursa citată reamintește, în luna mai 2022, Waltz l-a criticat pe Biden pentru refuzul de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte militare în Rusia.
Urmăriți-ne pe Telegram