Turism în timpul războiului – cazul regiunii Transcarpatia
Bazinele termale, centrele de sănătate, munții, parcurile naturale sunt locuri unde turiștii vin în Transcarpatia. Sunt atrași și pentru că Transcarpatia este o regiune în afara pericolului.
Oleksandra Gorzov, șeful interimar al Departamentului de Turism și Stațiuni din cadrul AMR Transcarpatia a relatat pentru Suspilne că Sezonul turistic de primăvară-vară în Transcarpatia începe odată cu înflorirea vișinului japonez-sakura.
În primele 100 de zile ale invaziei pe scară largă, cererea de servicii turistice din regiune a scăzut cu 70%, a spus expertul în turism Oleksandr Koval. „Industria hotelieră, care avea la acea vreme aproximativ 40-50 de mii de paturi, accepta refugiați. Toți hotelierii lucrau ca voluntari, s-au ocupat de logistică, au luat oameni din gări și i-au relocat. Din iunie până în iulie au început să-și reia activitatea stațiunile cu bazine termale. Oamenii au început să plece. Era o încărcare excesivă pe stocul de camere și hotelurile aveau nevoie de unele reactualizări. Operatorii în turism au început să reia anumite tururi în iulie-august, dar volumele erau de două-trei ori mai mici, adică erau autobuze cu mici excursii, weekenduri de o zi sau două zile”, susține expertul.
Oleksandr Koval a vorbit despre sezonul turistic de primăvară-vară din acest an. “Astăzi, gradul de ocupare al sectorului rezidențial este scăzut. Există tururi în weekend. Există și rezervări pentru luna mai, pentru prima jumătate a lunii mai. În această perioadă înflorește Sakura în Ujgorod, apoi urmează să înflorească Valea narciselor din preajma orașului Hust. Dar nu ne așteptăm că va fi o sosire masivă, deoarece oamenii evaluează costul. Pe timp de război industria se adaptează, se schimbă constant. Deci această stabilitate este pe termen scurt. Nu putem vorbi acum despre cum va fi în august. Putem vorbi doar despre cum va fi în două sau trei săptămâni. Cel mai probabil, nu vor fi festivaluri. Vor fi evenimente de voluntariat în Ujgorod, și toate sunt legate de faptul că voluntarii vând ceva și o parte din bani se duc pentru Forțele Armate. Cât despre grupurile străine, abia așteptăm sosirea lor”, spune expertul în turism.
“Pentru anul 2023 a fost aprobat planul de activități din ordinul șefului AMR. Cooperăm cu comunitățile teritoriale, am cercetat probleme privind traseele turistice noi și cele existente, privind reînnoirea acestora”, spune Oleksandra Gorzov.
✅Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram