Ucraina ar putea intra în posesia primelor miliarde din activele înghețate ale Federației Ruse
În iulie, Ucraina poate primi 2-3 miliarde de dolari din profitul activelor rusești înghețate în compania financiară belgiană Euroclear.
Pentru a asigura această tranșă este necesară o decizie comună a statelor membre ale Uniunii Europene, scrie Financial Times. Este de așteptat ca propunerea să fie anunțată înainte de summitul liderilor europeni de săptămâna viitoare. Potrivit oficialilor UE, profitul total generat de depozitul internațional Euroclear ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro până în 2027.
Potrivit publicației, Comisia Europeană pregătește un plan de confiscare a profiturilor aferente sancțiunilor, începând din februarie, care sunt plasate în Euroclear. Potrivit acestuia, 97% din profiturile din activele rusești înghețate pot fi transferate la bugetul Uniunii Europene, iar apoi acești să fie plătiți trimestrial sau de două ori pe an „pentru nevoile Ucrainei în conformitate cu diferite acorduri”.
În același timp, nu se va aplica la aproape 4 miliarde de euro de profituri care au fost deja obținute. Ei plănuiesc să le folosească pentru a acoperi costurile legale legate de o sută de procese rusești împotriva Euroclear.
Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ca veniturile din activele rusești înghețate să fie utilizate pentru sprijinul militar al Ucrainei, în special pentru achiziționarea de arme, și nu pentru reconstrucția postbelică, așa cum a fost planificat înainte. Cu toate acestea, după cum subliniază Financial Times, acest lucru poate provoca obiecții în mai multe țări, inclusiv în Ungaria.
Jurnaliştii notează că întrebarea dacă să se folosească fondurile ruseşti pentru a ajuta Ucraina a devenit şi mai urgentă, pe măsură ce războiul la scară largă continuă în al treilea an, iar ajutorul internaţional este în scădere.
Depozitarul deține majoritatea activelor băncii centrale ruse în valoare de 260 de miliarde de euro, înghețate de sancțiunile occidentale.
Cu G7 împărțit dacă să sechestreze activele subiacente și să le predea Ucrainei, UE a propus o cale alternativă de utilizare doar a încasărilor.
Inițial, UE plănuia să folosească o parte din fondurile Euroclear pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, dar după ce republicanii din Congres au blocat în continuare ajutorul militar al SUA, accentul s-a mutat pe sprijinul militar.
De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și de la impunerea de sancțiuni asupra statului agresor, peste 400 de miliarde de dolari din fonduri rusești au fost înghețate în lume. Cea mai mare parte a acestei sume este concentrată în UE, în special în depozitarul internațional Euroclear.
Este de remarcat faptul că profitul aferent activelor sancționate este contabilizat separat. Acest lucru face posibilă înțelegerea cât de mult venit există din activele rusești înghețate și pe ce se poate baza Ucraina.
Urmăriți-ne pe Telegram