Ucraina: Cumpărătorii de mașini noi vor trebui să plătească suplimentar până la 280.000 grivne, avertizează experții
În cazul implementării unei taxe militare de 15% la prima înmatriculare a autovehiculelor în Ucraina, cumpărătorii de mașini noi ar putea fi nevoiți să plătească suplimentar între 180.000 și 280.000 grivne, potrivit unui raport realizat de AUTO-Consulting. Această estimare a fost prezentată de Galina Șipulova, directorul rețelei de dealeri “Autotrading Atoll Group”.
Șipulova a declarat că, în prezent, ucrainenii plătesc între 30.000 și 80.000 grivne în taxe și impozite la achiziționarea unui automobil de clasă medie. Totuși, dacă Parlamentul Ucrainei va adopta proiectul de lege guvernamental nr. 11416, această sumă ar putea crește până la 180.000-280.000 grivne. Aceasta ar putea duce la o scădere semnificativă a achizițiilor de mașini noi, poate chiar de trei ori mai puțin decât în prezent.
Proiectul de lege nr. 11416, elaborat de Cabinetul de Miniștri, prevede creșterea taxelor și impozitelor pentru a acoperi deficitul bugetar, care, potrivit ministrului finanțelor Serghii Marcenko, se ridică în prezent la 500 miliarde grivne.
În cadrul proiectului de lege sunt incluse două propuneri principale care afectează direct șoferii și piața auto. Prima propunere constă în introducerea unei taxe militare de 15% la prima înmatriculare a autovehiculelor, inclusiv a mașinilor second-hand (cunoscute sub numele de „euro-rable”). A doua propunere se referă la implementarea unei plăți anticipate a impozitului pe profit, legată de capacitatea rezervorului parcurilor de benzinării.
Mulți experți din piața auto au criticat aceste măsuri, afirmând că în loc să crească veniturile bugetare, ele ar putea reduce încasările. Experții grupului informațional și analitic AUTO-Consulting consideră că introducerea taxei militare de 15% va duce la o scădere a vânzărilor de mașini noi în Ucraina cu 30-50%, deoarece puțini vor dori să plătească suplimentar 200.000 grivne pentru înmatriculare. Ca urmare, scăderea vânzărilor de mașini noi va duce la o reducere a veniturilor din taxele vamale și din vânzarea vehiculelor.
În ceea ce privește plata anticipată a impozitului pe profit, legată de capacitatea rezervorului parcurilor de benzinării, expertul în piața combustibililor, Dmitri Leușkin, prevede o serie de consecințe negative. Acesta estimează că noua taxă va determina mulți operatori de pe piața retailului de combustibili să treacă în economia subterană, să înceteze plata impozitelor, iar cei care vor continua să funcționeze oficial vor reduce cu 50% numărul de rezervoare din stațiile lor de benzină și vor crește prețurile.
Urmăriți-ne pe Telegram