Ucraina devine una dintre cele mai dotate ţări din regiune
Administraţia Joseph Biden a anunţat asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în contextul conflictului militar cu Rusia. „Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung”, a comunicat Departamentul Apărării de la Washington.
„Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă”, subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.
Noul plan de asistenţă constă în echipamente care urmează să fie livrate de companiile americane din industria militară. Vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, 40 de camioane şi 80 de remorci pentru transportul echipamentelor grele, radare şi sisteme antidronă.
Cu acest pachet, Ucraina devine una dintre cele mai bine dotate ţări din regiune, va avea 34 de lansatoare multiple de rachete HIMARS şi cel puţin 12 M270 MLRS primite din Marea Britanie şi Germania. Din păcate, armele nu vor ajunge imediat în Ucraina, conform unor surse din Pentagon va dura cel puţin şase luni până ce primul lansator HIMARS va fi livrat.
Până în noiembrie, SUA va livra Ucrainei şi două sisteme de rachete antiaeriene NASAMS, fiecare cu 8 lansatoare. Un lansator are şase rachete. Luna viitoare sunt şanse mari ca şi sistemul antiaerian german IRIS-T să ajungă în Ucraina, conform oficialilor de la Kiev.
În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.
Nu se ştie însă când Ucraina va primi şi arme mult mai puternice, cum ar fi rachete balistice MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) pentru sistemele HIMARS, care au o rază de acţiune de 300 de km, tancuri occidentale Leopard şi Abrams, sisteme anti-aeriene cu bătaie mare, drone înarmate şi avioane multirol MiG-29 din Polonia sau chiar F-16 din SUA.
Pentru moment, SUA colaborează cu aliaţii care au tancuri din era sovietică pentru a fi trimise în Ucraina, deoarece în acest caz nu este nevoie de instruire suplimentară, a declarat Pentagonul.
De la începutul războiului lui Putin în Ucraina, Statele Unite au sprijinit țara cu echipamente militare, printre care 16 sisteme multiple de lansare HIMARS, 126 obuziere de 155 mm, 8.500 sisteme antitanc Javelin, 1.400 sisteme antiaeriene Stinger, alte 32.000 sisteme antitanc de diferite tipuri, 700 drone sinucigaşe Switchblade, 8 sisteme antiariene NASAMS, 1.500 rachete ghidate TOW, 20 elicoptere Mi-17, 200 vehicule blindate M113, 40 vehicule blindate MRAP, 50 de radare contrabaterie etc.
Urmăriți-ne pe Telegram