Ucraina se confruntă cu probleme potențiale la plata salariilor funcționarilor publici dacă SUA nu aprobă un pachet de asistență financiară
Începând cu luna noiembrie Ucraina s-ar putea confrunta cu dificultăți în efectuarea plăților salariilor pentru funcționarii publici și angajații din sectorul bugetar, în cazul în care Statele Unite nu aprobă un nou pachet de asistență financiară, potrivit informațiilor publicate de The Wall Street Journal, cu referire la surse anonime.
Această situație se datorează excluderii asistenței financiare pentru Ucraina din legea bugetară temporară adoptată de Congres.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, înainte de vot că Ucraina se va confrunta cu un “șoc economic și politic serios” în plină contraofensivă, dacă Congresul va opri ajutorul financiar acordat Kievului.
Statele Unite și alte țări donatoare finanțează, practic, salariile a 150.000 de angajați ai sectorului public ucrainean și a peste jumătate de milion de profesori, profesori universitari și lucrători din școli, precum și cheltuielile guvernamentale ucrainene – de la asistență medicală la subvenții pentru locuințe.
Ministerul ucrainean al Finanțelor a avertizat cu privire la posibile întârzieri în finanțarea bugetului și are resurse pentru a acoperi nevoile până în luna octombrie. Cu toate acestea, după luna noiembrie, guvernul ar putea fi nevoit să reducă cheltuielile, inclusiv cele legate de salarii, sau să contracteze noi împrumuturi.
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) ar putea trimite în luna octombrie 1,15 miliarde de dolari prin intermediul programului Băncii Mondiale, cu condiția ca Ucraina să dovedească că a “cheltuit corespunzător transferurile anterioare”, conform unei surse citate de publicație. Cu toate acestea, sumele viitoare rămân incerte.
Un oficial ucrainean admite că după luna octombrie ar putea fi utilizate fondurile care au fost amânate pentru o perioadă ulterioară pentru a face față lunilor noiembrie și decembrie, dar fără noi finanțări, “perspectiva pentru anul 2024 va deveni și mai sumbră”.
Alte surse sugerează că acum Uniunea Europeană și alte mari economii, precum Japonia, ar putea intensifica ajutorul acordat Ucrainei. Totodată, Ucraina ar putea fi nevoită să revină la practica emiterii de bani, ceea ce ar putea duce la creșterea inflației.
“Cu toate acestea, ajutorul financiar și militar american, cu care Uniunea Europeană nu poate concura, este considerat un barometru al capacității Occidentului de a susține continuarea războiului”, notează WSJ.
Urmăriți-ne pe Telegram