UE a livrat Ucrainei peste 77.000 de tone de ajutoare umanitare începând cu luna februarie

Uniunea Europeană a trimis Ucrainei, începând cu luna februarie peste 77.000 de tone de ajutoare umanitare, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Printre aceste ajutoare „care salvează vieți” se numără medicamente, alimente, articole pentru adăposturi, dar și vehicule de stingere a incendiilor și spitale mobile, oferite de 31 de țări – 27 de țări membre UE împreună cu Norvegia, Turcia, Macedonia de Nord și Islanda – prin Mecanismul de protecție civilă al UE.
„Solidaritatea cu Ucraina este din ce în ce mai puternică”, a completat oficialul european.
Potrivit unor informații centralizate de instituția europeană, acest sprijin umanitar este completat de cel financiar, mobilizat de statele membre și de instituțiile financiare europene prin Echipa Europa, a cărui valoare se ridică la 19,7 miliarde de euro, defalcat după cum urmează:
- 7,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții, oferite de țările UE;
- 7,2 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară;
- 485 de milioane de euro, asistență umanitară;
- 620 de milioane de euro, sprijin bugetar;
- 1 miliard de euro, investiții prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD);
- 2,2 miliarde de euro, împrumuturi oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI);
- 830 de milioane de euro au luat forma unui alt fel de sprijin precum sprijinirea societății civile, reabilitarea școlilor, sprijinirea măsurilor de criză sau a securității cibernetice.
În plus, au fost furnizate măsuri de asistență militară în valoare de 3,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace. Această sumă va fi utilizată pentru a deconta statelor membre sprijinul militar acordat Ucrainei.
Pentru a continua sprijinul pentru Ucraina, Uniunea Europeană îi va oferi anul viitor 18 miliarde de euro sub forma unor împrumuturi extrem de avantajoase, plătite în tranșe lunare de câte 1,5 miliarde de euro, pachet menit să contribuie la acoperirea unor părți semnificative din nevoile de finanțare pe termen scurt ale Kievului.
Mai mult, UE a decis să majoreze plafonul financiar global al Instrumentului european pentru pace (IEP) cu 2 miliarde de euro (la prețurile din 2018) în 2023, cu posibilitatea unei noi majorări într-o etapă ulterioară. Creșterea totală a plafonului financiar global al IEP până în 2027 ar fi de până la 5,5 miliarde de euro (la prețurile din 2018).