UE discută un plan de creștere a cheltuielilor de apărare și sprijin pentru Ucraina de 700 de miliarde de euro

În Uniunea Europeană se discută un plan privind creșterea cheltuielilor de apărare și sprijin a Ucrainei, având în vedere achiziționarea de echipamente militare, iar suma totală ar putea ajunge la aproximativ 700 de miliarde de euro, potrivit Berliner Zeitung, citată de publicația ucraineană Adevărul European.
În contextul planurilor președintelui american Donald Trump de a încheia războiul din Ucraina, UE discută un pachet important pentru finanțarea livrărilor de arme către Kiev. Deocamdată, nu au fost făcute anunțuri publice privind volumul finanțării, dar publicația citează o declarație a ministrului german de externe, Annalena Baerbock, care a sugerat că suma ar putea ajunge la aproximativ 700 de miliarde de euro. Baerbock a afirmat acest lucru într-un interviu acordat agenției Bloomberg la Conferința de Securitate de la Munchen, menționând că va fi lansat un pachet de amploare, unul fără precedent la această scară.
„Vom lansa un pachet de amploare care nu a mai existat niciodată înainte la această scară. Asemenea crizei euro sau crizei coronavirusului, acum este vorba de un pachet financiar pentru securitatea Europei. Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a spus Baerbock în interviul acordat înainte de summitul de urgență de la Paris privind Ucraina din 17 februarie.
Agenția a precizat că „planurile de cheltuieli nu vor fi anunțate până la finalizarea alegerilor din Germania, pe 23 februarie, pentru a evita controversele înainte de vot, potrivit oficialilor care au fost informați despre aceste planuri.”
În cadrul declarației sale la Conferința de la Munchen, Baerbock a subliniat că pacea va veni doar prin putere. „Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de garanții de securitate dure și pe termen lung pentru Ucraina, avem nevoie de un NATO puternic și de progrese în negocierile de aderare a Ucrainei la UE„, a declarat aceasta. De asemenea, Baerbock a promis investiții suplimentare în arme și tehnologii militare. „Datorită pandemiei de coronavirus, am văzut la ce este capabilă Europa. Avem nevoie din nou de investiții care să corespundă axei istorice pe care vrem să o atingem. Nu mai mult, dar nici mai puțin„, a adăugat ea.
Potrivit Consiliului European, în timpul pandemiei de coronavirus, UE a creat un fond de ajutor de 672,5 miliarde de euro, care a fost disponibil pe parcursul a șase ani pentru a ajuta statele membre să recupereze pierderile economice provocate de criza sanitară. Publicația germană notează că noul pachet de ajutor ar putea fi finanțat prin datorie comună, la fel ca și pachetul de ajutor pentru coronavirus. Totodată, se menționează că multe state din UE se confruntă acum cu dificultăți de plată din cauza asistenței de miliarde de euro oferite în cadrul acestui program.
După Conferința de la Munchen, care a avut loc pe 14-15 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a convocat o întâlnire de urgență la Paris. Aceasta a avut loc în contextul în care trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că SUA nu consideră că Europa va sta la masa negocierilor privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina. Sursa citată reamintește, înainte de întâlnirile de la Munchen și Paris, noul ministru al Apărării din SUA, Pete Hegset, nu a exclus posibilitatea ca ajutorul american suplimentar pentru Ucraina să devină un factor în negocierile pentru „încheierea războiului”.
Urmăriți-ne pe Telegram