„Umanitate dincolo de granițele unui război”, expoziție de fotografie la Suceava, dedicată mămicilor și copiilor ucraineni
Marți, 28 februarie, de la ora 16.00, Organizația Salvați Copiii România va lansa Expoziția de fotografie- Umanitate dincolo de granițele unui război. Această expoziție este dedicată mămicilor și copiilor ucraineni, tuturor celor care încearcă să găsească speranță în micile bucurii ale vieții de zi cu zi, în pasiunile care îi mobilizau înainte ca viața lor să ia o altă turnură din cauza războiului, pasiuni cărora le dedică timp și azi în România, unde își continuă viața. Protagoniști ai fotografiilor vor fi prezenți pentru a oferi detalii din culise pentru cei interesați să îi cunoască.
Tema abordată prezintă în paralel un subiect comun pentru opt familii, pe de o parte, iar pe de cealaltă parte, copii ucraineni care au participat la cursuri de fotografie organizate de Salvați Copiii, expun prin arta fotografiei ceea ce înseamnă pentru ei bucuria în România la un an de luptă împotriva întunericului.
Expoziția este găzduită de Iulius Mall Suceava, etajul al doilea, până în data de 9 martie a.c.
Context. Începând din 25 februarie, Organizația Salvați Copiii este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile sau oferă asistență umanitară, după caz, în 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în 5 Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în 3 tabere de refugiați coordonate de IGSU, în 3 puncte de staționare, în 7 Hub-uri de Consiliere și Servicii Integrate create de Salvați Copiii în mai multe locații, în școli partenere. De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru 249.276 de persoane, dintre care 134.789 de copii ucraineni și 114.487 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) suport material (alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor etc.), traducere și consiliere informațională, suport psiho-social, consiliere juridică, financiară, educațională, în funcție de nevoi.
Până în februarie, 26.401 de persoane au fost sprijinite prin programul de asistență financiară. Asistența financiară a fost acordată fie prin transferuri bancare directe (1.798 de beneficiari unici), fie prin oferirea de tichete sociale pentru acoperirea nevoilor de bază (17.783 de beneficiari unici), iar pentru cazuri vulnerabile a fost acordat suport atât prin transfer bancar, cât și prin tichete sociale (6.820 de beneficiari unici). Prin Bucătăria mobilă din Vama Isaccea, Organizația Salvați Copiii a oferit, de la începutul războiului până în prezent peste 162.000 de porții de mâncare, aproximativ 600 de porții pe zi.
Totodată, organizația și-a extins intervenția în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova, unde a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse de primă necesitate, igienico-sanitare, pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame, a susținut integrarea școlară pentru 1600 de copii și a donat două ambulanțe pentru oferirea de servicii socio-medicale mobile femeilor, gravidelor și copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova. România și Republica Moldova rămân țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.
Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).
La un an de la începerea conflictului, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România.
În acest sens, Salvați Copiii a deschis centre de consiliere și informare în cinci zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare) pentru copiii și familiile care decid să rămână temporar sau semi-permanent în România.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram