Un martie fără Nicolae Motrescu (in memoriam)
I-a fost dat să vină pe lume în ziua de 22 martie a unui an cam greu, 1944. Pe stil vechi, sărbătorim în această zi 40 de sfinți. Așa a vrut soarta, probabil, ca tot într-o zi de primăvară să plece subit, neașteptat, pe alt tărâm. Iată că de la 18 martie 2008, nu-l mai avem printre noi. Nu-i mai auzim vocea cu un tembru deosebit, nu-i admirăm statura dreaptă și ținuta-i demnă. Profesorul, publicistul, autorul de cărți, omul, românul, patriotul și crăsneanul Nicolaie Motrescu a plecat spre zările albastre. A fost și a rămas pentru totdeauna fratele mai mic al regretatului poet crăsnean Ilie Motrescu. A fost un bun român, un mare patriot al neamului și baștinei chiar și în acele vremuri de restriște, fapt pentru care a suferit toată viața. Alături de regretatul său frate Ștefan Motrescu, fizicianul cu suflet de poet, a ținut făclia românismului aprinsă acolo, în Crasna lor dragă, susținuți și îndemnați și de ceilalți frați și unica lor soră, regretata profesoară Maria Motrescu Popescu.
A reușit să scoată (mai mult pe cheltuială proprie), în cei 64 de ani cât i-a fost hărăzit pe acest pământ, 3 cărți de valoare pentru baștina-i dragă: „Biserica „Sfânta Treime” din Crasna”, „Crasna Bucovinei” – publicistică, „Crasna Bucovinei” – folclor. La un an după neașteptata-i dispariție, subsemnata a scos de sub tipar cartea „Ca bradul la poale de munte” în memoria și amintirea-i luminoasă…
Profesorul, publicistul, folcloristul Nicolae Motrescu avea încă multe de spus și de scris… dar n-a reușit să ducă la bun sfârșit intențiile, să-și realizeze visele… Așa i-a fost hărăzit… Peste câțiva ani, acel lucru început de dânsul, adunarea și selectarea folclorului crăsnean, pentru un nou volum, atât de bogat și variat, l-a dus la bun sfârșit, luptând cu greutățile vieții, draga lui soră doamna Maria Motrescu-Popescu. I-a ajutat bunul Dumnezeu și a dus la bun sfârșit cele începute. La doar o săptămână de la lansarea cărții, cu inima împăcată totuși că a reușit să finiseze cartea fratelui, a plecat și ea pe un alt tărâm.
Astfel, cele 4 cărți dedicate baștinii dragi au rămas să dăinuie pentru totdeauna în bibliotecile și amintirea noastră. Tot domnia sa a avut o contribuție substanțială la apariția monografiei comunei Crasna. Monografia, pregătită pentru tipar de bucureșteanul Laurențiu Dragomir, directorul Asociației Protecția Patrimoniului din București.
Și-a iubit mult baștina și meleagul natal. A participat și organizat pe parcursul vieții numeroase activități ale diferitor Societăți românești. A fost profesor de matematică, iar o vreme scurtă și primar al localității de baștină. A plecat pe neașteptate pe un alt tărâm. Anul acesta, la 22 martie ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Îi va celebra acolo, pe un alt tărâm, alături de sora și frații plecați dincolo de acest hotar. Cei rămași aici, pe acest pământ, îl vor pomeni cu o lacrimă și o vorbă bună.
Iar nouă nu ne rămâne decât să facem ceva frumos în amintirea sa, să nu uităm acea urmă de neuitat, înveșmântată în cărți, ziare, fapte bune, activitate intensă, demnitate, curaj, profesionalism, corectitudine, mândrie și românism de care a dat dovadă neuitatul om și crăsnean Nicolae Motrescu.
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram