Un nou itinerar turistic în regiunea Cernăuți: Traseul va include palatul baronilor români Zotta din Ocna
În regiunea Cernăuți se va deschide un nou traseu turistic, oferind călătorilor oportunitatea de a se bucura de peisaje fermecătoare ale râului Nistru și de a descoperi regiunea într-un mod cu totul nou. În cadrul proiectului, se vor uni comunitățile din Cadobești, Iurcăuți, Costrijiuca și Ocna din ținut, transmise Administrația Militară Regională Cernăuți.
Echipele specializate din cadrul Departamentului de Dezvoltare Regională Cernăuți au inspectat deja obiectivele turistice, asigurându-se că acestea sunt accesibile și în condiții de siguranță pentru vizitatori.
Astfel, turiștii vor avea ocazia să se delecteze cu peisaje de basm ale râului Nistru și să descopere ținutul într-un mod inedit. Traseul va include peștera „Gostri Govdî” din Costrijiuca, peștera „Balamutiuca”, puncte de belvedere în Cresceatic și Zveneacin.
Printre punctele de interes care vor îmbogăți traseul se numără „Palatul baronilor Zotta” (în prezent – casă de cultură) din localitatea Ocna, un monument istoric ce ilustrează bogata moștenire a baronilor români Cantacuzino-Zotta.
Traseul turistic este conceput atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Inițiativa are scopul de a promova atracțiile turistice locale, evidențiind frumusețea naturală și culturală a regiunii. Se așteaptă ca acest nou traseu să atragă turiști și să sporească interesul pentru regiunea Cernăuți ca destinație turistică.
Urmăriți-ne pe TelegramConstrucția „Palatului Zotta” din Ocna a început în anul 1809, fiind finanțată de Alexandru Cantacuzino, proprietarul de atunci al satului. Deși unele surse menționează anul 1850 ca posibil moment al finalizării construcției, nu există confirmări documentare pentru această dată.
Documentele cercetătorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, referitoare la familia Cantacuzino și construcția unei capele familiale în 1826, indică faptul că construcția domeniului nobiliar s-ar fi încheiat în prima parte a secolului al XIX-lea, nu în mijlocul acestuia.
De-a lungul timpului, mai multe generații ale acestui vechi clan boieresc au locuit în palat – începând cu Alexandru Cantacuzino și soția sa, continuând cu fiica lor Victoria și soțul ei Mihai de Zotta, și ulterior cu nepoata lor, Caterina, născută în 1845.
Caterina de Zotta, după căsătoria sa cu baronul August de Wildburg, a adus pe lume o fiică numită Victoria, care a devenit ultima proprietară a domeniului și l-a părăsit definitiv în 1944.