„Ungaria are nevoie de o țară-tampon”. Politolog despre sprijinul lui Orban pentru candidatura Ucrainei la UE
Potrivit lui Dmitro Tujanski, expert în relații ucraineno-maghiare, ar putea exista înțelegere și cooperare benefică între Ucraina și Ungaria, în ciuda „poziției pro-ruse a Budapestei”. Pe 21 iunie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu premierul ungar Viktor Orban, în cadrul căreia l-a invitat să viziteze Ucraina.
Va accepta oare partea maghiară invitația? Cum s-a schimbat poziția Ungariei? Politologul, directorul Institutului de Strategie Central-Europeană, a vorbit la emisiunea Radio Ucrainean despre schimbări și posibile beneficii în relațiile dintre țări.
Conversația celor doi lideri nu înseamnă că de astăzi relațiile ucraineno-maghiare vor deveni fără nori și toate problemele vor fi rezolvate. Dar acesta este un semn foarte bun la momentul potrivit, într-unul dintre momentele cruciale, când Ucraina, sper, va obține în sfârșit statutul de candidat. Și este foarte bine că Ungaria nu folosește un astfel de gest pentru a respinge toate suspiciunile anterioare sau remarcile critice ale părții ucrainene la adresa maghiarilor, dar cel puțin le echilibrează.
Astăzi nu se poate spune că Ungaria este super pro-ucraineană sau că a încetat să mai fie pro-rusă. Dar asta înseamnă că poate exista încă o înțelegere între Kiev și Budapesta. Există subiecte în care puteți găsi interese comune care ar trebui să conducă Ucraina către UE și NATO.
Viktor Orban se uită în primul rând nu numai la Moscova, ci și la Bruxelles, Berlin, Paris, Washington, Londra și Varșovia. În contextul integrării Ucrainei în UE, acest sprijin din partea Budapestei este cea mai consistentă poziție a lui Viktor Orban din ultimii ani. În ciuda disputelor ucraineno-maghiare cu privire la limbă și educație, Budapesta a explicat și a subliniat întotdeauna că Ungaria sprijină integrarea Ucrainei. Acest lucru se datorează mai multor factori.
În primul rând, există viziunea generală a Ungariei sub forma unificării națiunii maghiare. În conformitate cu Tratatul de la Trianon din 1920, majoritatea etnicilor maghiari care încă trăiau pe pământurile lor istorice s-au pomenit în statele vecine. Nu numai în Ucraina, ci și în Slovacia, România, Serbia și Croația. Astfel, există o viziune asupra lumii a elitei maghiare – de a uni națiunea maghiară, dacă nu în granițele Ungariei, atunci în cadrul unor alianțe precum UE și NATO. Adică există o durere fantomă imperială în Ungaria, pe care ea încearcă să o depășească și urmărește să integreze acele țări în care există comunități maghiare.
În al doilea rând, Ungaria nu este interesată să fie granița extremă de est a UE și NATO, pentru că este întotdeauna o chestiune de securitate, migrație și așa mai departe. În ciuda relațiilor excelente cu Rusia, Orban știe bine cine este Rusia și care sunt nuanțele ei de securitate. De aceea, Orbán a afirmat că interesul strategic al Ungariei era să aibă pe altcineva între Rusia și Ungaria. Adică să nu aibă frontieră directă cu Rusia, iar Ucraina e privită ca o țară-tampon.
Logica procesului arată că Ucraina a ales calea europeană și vrea să fie membră a UE și NATO, Ungaria o va sprijini, pentru că va fi protecție suplimentară.
În plus, există interese economice, securitate energetică, probleme de muncă. Și oricât de sceptici sunt maghiarii cu privire la migrație, ei chiar își doresc ca muncitorii ucraineni să lucreze pentru ei. În plus, WizzAir și OTP Bank sunt afacerile lor de succes în Ucraina. De aceea, maghiarii au un mare interes pentru extinderea Uniunii Europene.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram