Ungaria blochează deschiderea unui cluster de negocieri privind aderarea Ucrainei la UE – mass-media

Guvernul ungar nu a susținut scrisoarea cu condițiile necesare pentru deschiderea unui cluster de negocieri privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Despre acest lucru a declarat un diplomat al UE pentru publicația poloneză RMF FM.
Polonia deține președinția UE în prima jumătate a anului 2025. Vineri, 14 februarie, aceasta a prezentat o scrisoare cu condițiile pentru deschiderea clusterului de negocieri „Fundamente” privind aderarea Ucrainei la UE. Această scrisoare urmează să fie transmisă Ucrainei și ar fi trebuit să permită deschiderea clusterului în aprilie. În cadrul „Fundamentelor” se prevede elaborarea și adoptarea a două foi de parcurs – privind reformele în domeniul statului de drept și reformele administrației publice.
Publicația precizează că textul scrisorii a primit un sprijin larg din partea țărilor UE, cu excepția unei singure delegații – Ungaria. Aceasta a impus Ucrainei condiții suplimentare, solicitând, în special, un plan de protecție a minorităților naționale.
Pentru trimiterea scrisorii este necesară unanimitatea tuturor statelor membre ale UE. Acest lucru ar putea întârzia sau chiar împiedica deschiderea primului cluster de negocieri. Pe lângă această scrisoare, sunt necesare încă două decizii ale UE pentru deschiderea clusterului, care trebuie, de asemenea, aprobate în unanimitate, adaugă RMF FM.
În aceeași zi, pe 14 februarie, în prima zi a Conferinței de Securitate de la München, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Ne vom intensifica eforturile pentru a accelera procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Am făcut deja progrese semnificative, dar acum a sosit din nou momentul să mutăm munții din loc.”
La începutul lunii ianuarie, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a amenințat că va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană din cauza suspendării tranzitului gazului rusesc.
Ungaria a cerut, de asemenea, UE să determine Ucraina să reia tranzitul gazului rusesc în schimbul prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei. Cu toate acestea, sancțiunile au fost totuși aprobate. Totodată, premierul ungar Viktor Orbán a amenințat din nou că va bloca sancțiunile împotriva Rusiei peste șase luni, dacă tranzitul gazului nu va fi reluat.
Anterior, Budapesta a blocat și includerea unor personalități în cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Printre acestea se numărau patriarhul rus Kirill, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, și alți politicieni ruși.
Pe 30 octombrie, în raportul actualizat al Comisiei Europene privind progresele țărilor candidate la aderarea la UE, se menționa că Ucraina „a îndeplinit toate măsurile restante” stabilite în concluziile Comisiei Europene din 2022. Raportul evidenția, printre altele, eforturile pozitive ale Ucrainei privind drepturile minorităților naționale, aspect asupra căruia Ungaria a insistat în mod special.
Urmăriți-ne pe Telegram