Ungaria intenționează să se retragă din Curtea Penală Internațională

Guvernul Ungariei intenționează să renunțe la calitatea de membru al Curții Penale Internaționale (CPI). Procesul de retragere ar putea dura aproximativ un an. Anunțul a fost făcut marți, 1 aprilie, de serviciul maghiar al „Radio Europa Liberă”, care l-a citat pe ministrul justiției al Ungariei, Bence Tuzson.
Potrivit informațiilor disponibile, guvernul trebuie mai întâi să depună o propunere oficială în Adunarea Națională pentru retragerea din CPI. Dacă majoritatea deputaților o va susține, executivul va iniția procedura de retragere, care ar putea dura aproximativ un an.
În 2024, guvernul Ungariei le-a cerut deja miniștrilor să analizeze consecințele unei eventuale retrageri din Curtea Penală Internațională. În prezent, Ungaria are un judecător propriu în cadrul CPI – Péter Kovács.
„El va rămâne în funcție până la finalizarea completă a procesului de retragere din CPI”, se precizează în comunicat.
Este de remarcat că miercuri, 2 aprilie, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a plecat spre Budapesta. Ungaria ar fi trebuit să-l aresteze, întrucât CPI a emis un mandat de arestare pe numele său în noiembrie 2024. Netanyahu și fostul ministru al apărării, Yoav Gallant, sunt suspectați de comiterea unor crime de război în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că nu va lua această măsură.
Reamintim că, la începutul lunii martie, eurodeputații partidului Volt au cerut retragerea dreptului de vot al Ungariei în UE din cauza blocării unor decizii comune. Pe 20 februarie, Ungaria s-a opus acordării unui pachet de ajutor de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina de către Uniunea Europeană, precum și prelungirii sancțiunilor împotriva cetățenilor ruși și belaruși.
Urmăriți-ne pe Telegram