Unul dintre liceele din Cernăuți poate să rămână fără adăpost anti bombe
De la 1 octombrie, Liceul nr. 19 din Cernăuți poate rămâne fără adăpostul anti bombe principal – atunci se încheie contractul cu antreprenorul care și-a dat subsolul în folosință. Antreprenorul este gata să vândă adăpostul primăriei cu 180 mii de dolari – el consideră că acesta este un preț corect pentru un spațiu de 300 de metri pătrați.
În același timp, Liceul nr. 19 are în prezent desfășoară educație mixtă – propriul adăpost găzduiește 200 de persoane, iar în subsolul antreprenorului – 500. Acesta este jumătate din numărul necesar. Prin urmare, dacă rămân fără adăpost, nu vor avea posibilitatea să desfășoare procesul de învățământ în forma mixtă.
Despre acest fapt informează BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Oksana Ianciuk este mama unui elev de clasa a VII-a la Liceul nr. 19 din Cernăuți. Ea spune că copilul învață după programul noii școli ucrainene. Totodată, din șapte ani de studiu, doar unul a fost față în față – mai devreme se studia la distanță din cauza pandemiei de COVID-19, acum este forma mixtă – din cauza lipsei de spațiu în adăpost. O săptămână fiul ei merge la școală, altă săptămână el învață acasă online.
„Calitatea educației mixte depinde de cât de ocupați sunt părinții. Dacă părinții au ocazia să fie alături, verifică fiecare pagină, controlează procesul, atunci educația este excelentă. Dar atunci nu se poate numi educație mixtă, este deja individuală”, spune Oksana.
Liceul folosește două adăposturi care găzduiesc jumătate dintre elevi și profesori. Unul dintre acestea este de fapt pentru 200 de persoane, cellalt este a antreprenorului cu care au contract – poate găzdui acolo 500 de persoane. Totodată, la 1 octombrie se încheie contractul cu antreprenorul — acesta intenționează să vândă spațiul.
„Ne dorim ca copiii noștri să primească cunoștințe cu drepturi depline. Și nu doar față în față, ci și într-un mediu sigur. În prezent, situația este că în școală nu există un adăpost pentru al doilea an. Prin urmare, există o întrebare despre ce ne oferă nouă, părinților, Consiliul orașului, pentru a da copiilor o educație cu drepturi depline?” – întreabă mama elevului.
„Forma mixtă de educație este un pas forțat”
Peste 1300 de copii învață la liceu, iar adăposturile sunt folosite și de profesori și personalul școlii. În afară de cele două adăposturi aflate în folosință în prezent, nu există adăposturi în apropiere, spune directorul Liceului nr.19, Uliana Legusova. Din această cauză, potrivit ei, sunt nevoiți să organizeze învățământul în formă mixtă.
„De doi ani, din câte am văzut în disponibilitatea la 500 de metri de liceu, acesta este singurul obiect care poate servi drept adăpost. Dacă nu îl avem, vom avea doar un adăpost propriu pentru 200 de copii. ”, spune directoarea.
Antreprenorul Volodimir Volynskii a cumpărat acest sediu în 2009. Potrivit lui, în acest timp a îmbunătățit condițiile — a instalat electricitate, a făcut podeaua și intrarea din strada Holovna. Acum vrea să vândă spațiul.
“Vreau 600 de dolari pe metru pătrat – acestea sunt fondurile pe care le-am investit și vreau doar să le returnez. Azi am scris o declarație pe care sunt gata să vând primăriei, aștept un răspuns”, spune Volinskii.
În prezent, departamentul de educație caută opțiuni pentru subsoluri mai mici din apropiere care ar putea fi folosite de profesorii și elevii liceului, a spus șefa departamentului de educație, Irina Tkaciuk.
Totodată, consiliul orășenesc va decide dacă sunt fonduri pentru a cumpăra acest subsol.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram