Viktor Mîkîta despre demontarea “șoimului maghiar” de pe bastionul cetății Palanok din Mucacevo
Şeful Administratiei Militare Regionale Transcaarpatia, Viktor Mîkîta, a discutat astăzi cu jurnaliştii.
Prima întrebare care a început conversația a vizat demontarea șoimului maghiar de pe bastionul cetății Palanok din Mucacevo în special, mass-media s-a interesat dacă este oportun să facă acum astfel de lucruri care ar putea provoca o scindare în societate.
După cum a remarcat șeful AMR, pentru el, în calitate de șef al regiunii, stabilitatea în regiune este o prioritate.
„Împuternicirile pe care le am îmi permit să reacţionez la situaţia din regiune, în special, dacă să implementez sau nu o restricţie, să fac alţi paşi”, a spus V. Mîkîta.
– Și voi spune sincer: au fost multe provocări menite să destabilizeze situația din Transcarpatia în timpul celor opt luni de război – am pierdut deja socoteala câte anume. Pentru mine și pentru echipă, este important să creăm condiții pentru o viață liniștită și stabilă în Transcarpatia, trebuie să avem spatele frontului stabil. Ce înseamnă asta? Un militar care se află în prima linie pentru a apăra pământul nostru trebuie să fie sigur că familia lui este în siguranță. Și pentru a slăbi forțele noastre armate, inamicul trebuie să creeze anumite momente. Așadar, nu este momentul să ridicăm probleme care au o rezonanță publică, în care societatea are opinii diferite, unde nu începe un dialog, ci chiar o dispută.”
Șeful AMR a adăugat că teritoriul Transcarpatiei este locuit de reprezentanți ai diferitelor minorități naționale, “aceștia locuiesc aici din timpuri imemoriale și clar nu pot fi responsabili pentru acțiunile autorităților din țările vecine. În present, reprezentanții tuturor minorităților naționale din regiune apără Ucraina”, a subliniat Viktor Mîkîta.
“Este necesar să se ridice astfel de probleme care să slăbească această apărare? Cu siguranta nu! Toate gândurile noastre, toate acțiunile noastre acum ar trebui să vizeze Victoria asupra dușmanului și nu este momentul să ne implicăm în probleme controversate”.
Viktor Mîkîta a subliniat că în această situație neplăcută s-a convins din nou de înțelepciunea transcarpaților: „Am recitit multe comentarii și am fost plăcut surprins de faptul că, în ciuda diferitelor poziții, nu au existat amenințări sau radicalism”, a spus șeful AMR.
“Și, în general, asta indică faptul că înțelegem aceste probleme, înțelegem cine beneficiază cu adevărat de ele acum. De fapt, fiecare al treilea comentariu suna așa – oare e timpul acum să ne ocupăm de această problemă? Și principalul lucru este ca inamicul să nu folosească acest caz împotriva noastră”.
Mîkîta a adăugat că acest eveniment – decizia de a demonta turul – a apărut imediat pe site-urile rusești.
„Am autoritatea de a convoca consiliul regiunii și de a lua o decizie cu privire la introducerea unor restricții, dacă este nevoie și previziuni relevante, dar în această situație este o problemă a comunității, adică ar trebui să existe un dialog, deoarece principiul forței pentru soluționarea situației este ultimul principiu. Comunitatea însăși trebuie să decidă cum să acționeze în continuare”, a subliniat Mîkîta și a adăugat:
„Când nu știi să faci ceea ce trebuie, fă-o conform legii. Aceasta este o chestiune care revine organismelor locale de autoguvernare. Acest lucru urma să fie decis în cadrul ședinței de către reprezentanții comunității. Din punct de vedere legal, nu se poate spune că acțiunile au fost ilegale, deoarece decizia a fost aprobată. O altă problemă este că acum toată lumea află cum s-a întâmplat totul”.
Mîkîta a subliniază că nu poate lua o parte sau alta în această situație: „Ca șef al AMR, trebuie să mă ocup de proces. Sarcina președintelui este de a stabiliza regiunea. Nu avem neînțelegeri interetnice, am trăit bine până a apărut Rusia și a făcut încercări de a destabiliza situația din regiune. Este clar că astfel de decizii – precum demontarea turului – pot crea situații neplăcute. Fiecare politician ar trebui să înțeleagă că acesta este un subiect închis astăzi. Astăzi, trebuie să muncim pentru victorie, nu pentru politică”, a adăugat Mîkîta.
Întrebat de jurnaliști care ar putea fi motivele aprobării unei astfel de decizii, acesta a răspuns: „… pot fi multe motive – îndeplinirea diverselor sarcini, rătăcirea, somnul prost, proasta sau buna dispoziție – diferite motive. Te poți dezaxa și să demnontezi totul – acest lucru nu indică un spirit victorios. Prin urmare, poziția mea este fără echivoc: acum nu este momentul să lupți pentru semne istorice, este mai bine să-ți îndrepți toate realizările și intențiile spre front”.
Urmăriți-ne pe Telegram