Viktor Orban cere să nu se mai permită accesul produselor agricole ucrainene pe piața europeană
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că produselor agricole ucrainene nu ar trebui să li se permită accesul pe piața europeană. Acest lucru a fost raportat pe pagina de Facebook a partidului de guvernământ ungar Fidesz.
“Problema pentru fermierii europeni este că Bruxelles-ul stabilește reguli care fac ca producția să fie din ce în ce mai scumpă. Același lucru se întâmplă și în Ungaria, dar, în același timp, ne permit să importăm produse agricole din țări în care nu se aplică aceleași reguli”, a declarat Orban.
Potrivit premierului, regulile trebuie schimbate pentru că nimeni nu îi ascultă pe fermieri, care simt o prăpastie între ei și cei care iau decizii la Bruxelles.
“Acest lucru înseamnă că produsele agricole ucrainene nu ar trebui să intre pe piața europeană”, a adăugat oficialul. Comisarul european pentru comerț cere Poloniei, Ungariei și Slovaciei să ridice restricțiile la importurile de cereale din Ucraina
Suspendarea importurilor de cereale ucrainene
După invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, porturile ucrainene din Marea Neagră au fost blocate, ceea ce a forțat Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, să caute rute alternative de aprovizionare, inclusiv prin Polonia și România.
În 2022, Polonia și România au facilitat împreună exporturile de cereale din Ucraina. Oferta suplimentară de cereale pe piețe a pus presiune asupra fermierilor, deoarece a afectat prețurile și capacitatea de stocare. În ambele țări au avut loc proteste locale împotriva guvernelor.
Potrivit Comisiei Europene, fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut 417 milioane de euro din cauza afluxului de cereale ucrainene mai ieftine pe piețele lor.
La 2 mai, Comisia Europeană a restricționat temporar vânzarea de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
La 5 iunie, CE a prelungit restricțiile privind importurile de produse agricole ucrainene până la 15 septembrie 2023. Restricțiile se aplicau importurilor de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui din Ucraina. În același timp, domeniul de aplicare a acestor măsuri pentru aceste produse a fost redus de la 17 la 6 linii tarifare.
La 15 septembrie, Comisia Europeană nu a extins interdicția privind importurile de cereale ucrainene la statele membre UE vecine Ucrainei. În urma acestei decizii, Slovacia, Polonia și Ungaria au interzis unilateral importurile de produse agricole din Ucraina.
Urmăriți-ne pe Telegram