Vlad Cubreacov: „Românii din Ucraina în foarte scurt timp ar trebui să ia o „decizie istorică” de revenire în Biserica Ortodoxă Română”
„Îmi face plăcere să constat faptul că toate parohiile românești din regiunea Transcarpatică s-au separat de Patriarhia Moscovei anul trecut. Au și primit binecuvântarea mitropolitul Marc de Hust și Vinogradovo să adere la Patriarhia Română. Acestor preoți li s-a eliberat o carte canonică. Este vorba de 11 biserici din Protopopiatul Slatina.
Pe de altă parte, am constatat că a fost deja înregistrată o parohie românească în regiunea Cernăuți. S-a întâmplat chiar zilele trecute. În plus, există mai multe parohii ale Mitropoliei Basarabiei înregistrate în sudul basarabean al regiunii Odesa”, a precizat Vlad Cubreacov.
„Avem o prezență românească și se conturează o soluție pentru românii ortodocși din toate cele trei regiuni. E vorba de Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Este o chestiune de timp.
Cred că este o chestiune de timp. Până la sfârșitul acestei luni ar trebui să fim martorii unei decizii istorice care să se ia de către românii din Ucraina. Această decizie nu cred că ar putea fi tratată altfel decât cu binecuvântare de către Patriarhia Română”, a spus specialistul în chestiunile bisericești.
Românii ar urma să aibă propria biserică în Ucraina
„Tot ceea ce se întâmplă pe plan bisericesc în Republica Moldova are ecou în zonele adiacente din Ucraina. Acolo, ortodocșii sunt cu ochii pe evoluțiile bisericești din Moldova. Urmare a hotărârii adoptată de Rada Supremă din Kiev, lucrurile se îndreaptă către o soluție. E singura posibilă, canonic și juridic, dar și a normalelor europene, anume a înființării unui cult religios distinct din Ucraina. E vorba de Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, sub oblăduirea Patriarhiei Române. Este o soluție pragmatică, înțeleaptă, dar și o doză de curaj”, a mai susținut Cubreacov.
Jurnalistul a mai precizat că deja s-au făcut „primii pași în acest sens”.
Interviul acordat de Vlad Cubreacov vine în contextul în care în regiunea Cernăuți au existat mai multe incidente în ultima perioadă. Majoritatea parohiilor țin încă de Biserica Ortodoxă Ucraineană (condusă de mitropolitul Onufrie), ce a fost subordonată Patriarhiei Ruse. Tot de aceasta ține și Mănăstirea Banceni, care a fost înconjurată recent de forțele de securitate ucrainene.
De asemenea, tot în această perioadă zeci de parohii ortodoxe din Republica Moldova aleg să treacă de la biserica subordonată Moscovei la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.
Urmăriți-ne pe Telegram