„Vom avea mult de lucru, chiar și pentru viitoarele generații”, salvator din Transcarpatia despre munca de reconstrucție pe teritoriile devastate din regiunea Harkov

Andrii Liskov este un salvator din Transcarpatia cu 20 de ani de experiență în serviciu. În 2024, a mers de trei ori în regiunea Harkiv ca parte a unui detașament mecanizat mixt. Bărbatul a povestit despre experiența sa pe teritoriile eliberate de sub ocupație.
Despre acest lucru informează pagina de Facebook a Direcției Principale a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din Transcarpatia.
„Frica este reacția oricărei persoane normale la pericol, dar nu permiteți ca ea să vă controleze. Nu trebuie să intri în panică, păstrează-ți calmul., respectă toate măsurile de siguranță”, spune șeful grupului de asigurare a transportului auto și reparație a tehnicii, Andrii Liskov.
În timp ce lucra pe teritoriile eliberate de sub ocupație, bărbatul a văzut distrugerile din jur: „În localitatea în care am fost în trei misiuni, în decurs de un an infrastructura a fost distrusă în proporție de 80%, iar casele de locuit – cam în 40%. Așadar, este deja un fel de sat fantomă, aproape ca Pripiat”.
Conform informațiilor de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Transcarpatia, Andrii și colegii săi au stat aproape de linia de demarcație. „Ne-au avertizat de pericol, ne-am retras calm. Am încercat să ascundem echipamentele în plantațiile de arbori, atunci când permitea sezonul. Cel mai important era să ne îndepărtăm de vehicul, pentru că un dron mare nu va pierde timpul cu oamenii – prioritatea lui este echipamentul”, povestește Andrii Liskov.
Potrivit bărbatului, „una dintre cele mai teribile arme este KAB(bombă aeriană ghidată) Zboară și face un zgomot asemănător unui avion, apoi bum – și nu mai este casa. Una dintre ele a căzut la aproximativ 50 de metri de locul unde locuiam, alta la 80. Două locuințe au fost distruse, iar craterul are o adâncime de aproximativ 20 de metri și un diametru similar.”
„Când va fi pace – va trebui să reconstruim totul. Mai întâi, să curățăm terenul de obiectele explozibile. Apoi să curățăm ruinele caselor distruse. După aceea va începe reconstrucția. O singură generație nu va fi în stare să reconstruiască tot ce a distrus inamicul”, afirmă salvatorul.
Urmăriți-ne pe Telegram