Zeci de mii de ucraineni au intrat ilegal în Moldova, fugind de mobilizare
De la începutul războiului ruso-ucrainean, peste 23 de mii de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 59 de ani au trecut ilegal frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, fugind de mobilizare, conform unui articol publicat de „Radio Svoboda”.
„Statisticile furnizate redacției Radio Svoboda de poliția de frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație arată că, din 24 februarie 2022 până la 31 mai 2024, aproximativ 23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal, adică ocolind punctele de control”, se menționează în articol.
Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klîmenko, a informat jurnaliștii că polițiștii de frontieră ucraineni rețin zilnic zeci de bărbați care încearcă să fugă din Ucraina către țările Uniunii Europene. Cei prinși în Ucraina riscă fie o amendă, fie răspundere penală. Însă, dacă o persoană a trecut frontiera ilegal, dar fără să fie observată de serviciile de frontieră ucrainene sau moldovenești, aceasta poate solicita azil în Republica Moldova.
Acest lucru se datorează faptului că articolul 362 din Codul Penal al Moldovei, privind trecerea ilegală a frontierei de stat, nu se aplică cetățenilor străini care doresc să beneficieze de dreptul de azil în această țară.
Conform legislației moldovenești, Republica Moldova oferă patru forme de protecție pentru străini:
– statut de refugiat;
– protecție umanitară;
– protecție temporară;
– azil politic.
Începând din martie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație din Moldova a introdus un mecanism temporar de protecție – un statut de care pot beneficia cetățenii ucraineni aflați pe teritoriul acestei țări.
„Datele oficiale, consultate de Radio Svoboda, arată că, în decurs de un an și două luni, 12.764 de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 59 de ani – adică majoritatea celor care au intrat ilegal – au obținut acest statut de protecție temporară”, se menționează în articol.
Jurnaliștii au precizat că numărul celor care au solicitat azil este de zeci de ori mai mic comparativ cu cei care au permis de ședere temporară sau drept de ședere permanentă. Câteva zeci de bărbați beneficiază de protecție umanitară.
Totodată, nu toți bărbații care intră ilegal pe teritoriul Moldovei rămân acolo. Unii dintre ei se îndreaptă spre Polonia și alte țări ale Uniunii Europene.
Urmăriți-ne pe Telegram