Zelenski, solicitat să intervină pentru înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina. 6 luni fără niciun răspuns

Grupul de inițiativă pentru înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina s-a adresat în data de 28 februarie 2025 președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru a soluționa problema amânării neîntemeiate a înregistrării acestei structuri bisericești.
Într-o scrisoare oficială, consultată de BucPress Cernăuți, este solicitată intervenția lui Zelenski în procesul de înregistrare a „Asociației Religioase a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina”, care se află în așteptare de șase luni, contrar termenelor legale.
Grupul de inițiativă menționează că a a depus toate documentele necesare pentru înregistrarea Asociației Religioase la Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință (DESS) în data de 28 august 2024. Conform legislației ucrainene, autoritatea competentă ar fi trebuit să ofere un răspuns în termen de o lună, sau maximum trei luni în cazuri speciale.
În loc de o decizie, DESS a transmis răspunsuri evazive, susținând că „continuă să desfășoare consultări extinse” atât în Ucraina cât și cu „partea română”, fără a respecta termenele legale prevăzute.
„Suntem nevoiți să constatăm că DESS, încălcând normele Constituției Ucrainei și Legea privind libertatea de conștiință și organizațiile religioase, frânează deschis procesul de examinare a documentelor depuse, încălcând astfel dreptul cetățenilor ucraineni la libertatea de conștiință și convingeri religioase”, se arată în scrisoare.
Membrii grupului de inițiativă subliniază că organizația a fost creată prin asocierea liberă a fondatorilor săi, fără intervenția statului ucrainean sau român, și că dreptul lor la asociere religioasă este garantat atât de legislația ucraineană cât și de Tratatul de bună vecinătate și cooperare dintre Ucraina și România.
În scrisoare este menționat și faptul că întârzierea înregistrării conduce la „acapararea” de către alte organizații religioase a lăcașurilor de cult în care serviciile religioase se țin parțial sau total în limba română, fapt perceput negativ de comunitatea românească.
Reamintim că în noiembrie 2024, unuia dintre inițiatorii înregistrării BOR în Ucraina i s-a interzis intrarea pe teritoriul ucrainean pentru o perioadă de trei ani.
Cităm din scrisoarea trimisă lui Volodimir Zelenski în data de 28 februarie 2025:
„Din punct de vedere moral, abordarea noastră este pe deplin justificată și prin jertfa de sânge pe care românii din Ucraina, împreună cu ucrainenii, o aduc în luptele pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în războiul actual, început de Rusia, precum și prin sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de către România.
Din păcate, în momentul adresării către dumneavoastră, domnule Președinte, deși au trecut șase luni de la depunerea la DESS a documentelor stabilite de legislația în vigoare, decizia privind înregistrarea statutului încă nu există.
În opinia noastră, tergiversarea intenționată a înregistrării statutului duce la consecințe nefavorabile de „capturare” de către alte organizații religioase a lăcașurilor de cult în care slujbele se oficiază parțial sau complet în limba română, fapt perceput negativ de comunitatea românească în general. Ca exemplu putem menționa situația capelei-cavou a Mitropoliților Bucovinei (Cernăuți), a bisericii Sfântul Gheorghe Biruitorul, a bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (orașul Storojineț, regiunea Cernăuți), preluarea Catedralei Sfântului Duh, a Bisericii Sfântul Nicolae și a Bisericii Sfinților Petru și Pavel (Cernăuți). De altfel, ultimele două au fost construite în perioada românească, în stil arhitectural românesc.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm, domnule Președinte, în calitate de garant al respectării Constituției Ucrainei, al drepturilor și libertăților omului și cetățeanului, să interveniți în situația descrisă mai sus și să asigurați înregistrarea de stat a persoanei juridice – Organizația Religioasă „Asociația (administrația) Religioasă a Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina”, care prin activitatea sa nu contravine în niciun fel, în special, „Tomosului Patriarhal și Sinodal de acordare a structurii bisericești autocefale Bisericii Ortodoxe din Ucraina”.
Acum o lună grupul de inițiativă i-a cerut din nou Kievului un răspuns clar la cererea legală a cetățenilor ucraineni, dornici să se organizeze într-o structură confesională liberă, neavând o explicație de ce acest proces este amânat fără niciun temei legal.
Reamintim că în octombrie 2024 BOR a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși „aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”.
Potrivit legislației, cetățenii ucraineni se pot organiza liber în diverse organizații sau asociații religioase. Documentele se depun la Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință care este obligată să aprobe sau să respingă cererea timp de o lună. În cazuri speciale, care necesită consultații suplimentare, perioada poate fi extinsă până la maximum trei luni.
Foto – www.president.gov.ua
Urmăriți-ne pe Telegram