Zi de mare sărbătoare în parohia Iordănești, regiunea Cernăuți (FOTO)
Biserica Sfântul Nectarie de la Egina din satul Iordănești, protopopiatul Hliboca, a sărbătorit hramul sfântului locaș printr-o solemnă slujbă arhierească, în prezența Preasfințitului Nichita, Episcop de Ivano-Frankovsk și Kolomîia. Soborul preoțesc s-a rugat pentru sănătatea celor care au contribuit la construcția acestui lăcaș sfânt, care include și un paraclis dedicat Sfinților 12 Apostoli.
Complexul bisericesc este o construcție nouă, ridicată într-un timp record de doar șase ani, datorită eforturilor susținute ale preotului paroh Gheorghe Moroz și a enoriașilor săi. Clădirea este construită din lemn și se remarcă prin turnurile în stil moldovenesc, care reflectă cultura și credința autentică a locului și se încadrează în valorile spirituale tradiționale ale poporului român.
În timpul slujbei, ierarhul și clerul s-au rugat pentru pace în țară, pentru cei disperați și pe cei care și-au pierdut casele.
Pentru contribuția sa la întărirea credinței ortodoxe, Preasfințitul Episcop Nichita, în numele Înalt Preasfințitului Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, l-a distins pe părintele Gheorghe Moroz cu Mitra, promovându-l astfel în gradul de protoiereu mitrofor.
Predica, după Rugăciunea Domnească, a fost rostită de protoiereul mitrofor Pavel Pavlenco, parohul bisericii „Înălțarea Domnului” din orașul Cernăuți.
După slujbă, a avut loc sfințirea locului pentru construcția clopotniței și o procesiune în jurul bisericii, cu citirea Evangheliei și stropirea cu apă sfințită. După încheierea procesiunii, episcopul Nichita a felicitat credincioșii cu ocazia sărbătorii și a ținut o predică. La cuvintele de felicitare s-a alăturat și protoiereul mitrofor Vasile Covalciuc, protopopul de Storojineț. În final, preotul parohiei a mulțumit episcopului pentru slujba săvârșită, clerului și credincioșilor pentru rugăciunea comună în ziua praznicului.
Tot în aceeași zi, episcopul Nichita a sfințit icoana Sfântului Nectarie de la Egina, înfățișată într-o rama argintată. Această icoană, pictată la Mănăstirea Ponor din județul Alba (România), a fost îmbrăcată în argint de către bijutierul român Gheorghe Cristea. Lucrarea a fost realizată ca o donație din partea unui localnic din Iordănești, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Icoana va rămâne în biserica ca obiect de închinare.
Urmăriți-ne pe Telegram