77% dintre noile întreprinderi create în Polonia aparțin ucrainenilor
În primul semestru al anului 2024, ucrainenii au deschis 15,2 mii de întreprinderi
La 2,5 ani după începutul războiului, ucrainenii continuă să deschidă afaceri în Polonia. În primul semestru al anului 2024, 77% dintre întreprinderile nou înregistrate de străini în Polonia aparțin ucrainenilor. Domeniile în care cetățenii ucraineni dețin cea mai mare parte a întreprinderilor sunt construcțiile, tehnologiile informaționale și de comunicații și serviciile. Acest lucru este raportat de Bizblog.pl.
Conform Institutului Economic Polonez, în decursul a 2,5 ani (din ianuarie 2022 până în iunie 2024), în Polonia au fost create aproximativ 59.800 de entități economice active ucrainene. Doar în prima jumătate a acestui an, ucrainenii au deschis 15,2 mii de întreprinderi private – ceea ce reprezintă mai mult de fiecare a zecea companie din Polonia (11,2%).
Aleksandra Weit-Knizewska de la Institutul Economic Polonez notează că pentru mulți ucraineni, propria afacere în Polonia este o alternativă la angajarea permanentă.
„Unii văd în propria afacere o speranță pentru un salariu mai mare, alții preferă să lucreze pentru ei înșiși și nu sub nivelul lor de calificare. Sunt și cei care nu își construiesc propria firmă de la zero, ci își transferă afacerea în Polonia”, explică analiștii.
În același timp, crește numărul angajărilor ilegale ale ucrainenilor: conform Inspecției Naționale a Muncii, în 2023, angajații ilegali reprezentau 16% dintre cetățenii ucraineni asigurați. În 2022, ponderea ucrainenilor care lucrau ilegal în Polonia era de 11%.
Potrivit estimărilor Institutului Național de Asigurări Sociale (ZUS) din Polonia, pentru a menține echilibrul între cetățenii apți de muncă și generația mai în vârstă, este necesară creșterea numărului de străini pe piața muncii.
„În următorii câțiva ani, numărul străinilor de vârstă aptă de muncă trebuie să crească anual cu 200-360 de mii de persoane, adică de câteva ori mai mult decât până acum. Numărul străinilor în 2033 ar trebui să ajungă la 2,65 milioane de persoane. Adică în 2033 aproape fiecare a opta persoană de vârstă aptă de muncă ar trebui să fie străin”, preconizează Institutul Național de Asigurări Sociale.
Urmăriți-ne pe Telegram